ХДЗ ОСУЂЕН ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ: Пленковић се одмах огласио

Јурица Керблер - Стални Дописник из Загреба

13. 10. 2021. у 20:25 >> 20:33

ВРХОВНИ суд Хрватске смањио је казну бившем премијеру Иви Санадеру са осам на седам година затвора, уз обавезу плаћања око два милиона евра у државни буџет.

ХДЗ ОСУЂЕН ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ: Пленковић се одмах огласио

Фото: John Thys, Pool Photo via AP

Већ до сада државна је успела да се наплати, скинувши новац са Санадерових рачуна и запленбом вредних уметничких слика из колекције бившег премијера.

Кажњен је и ХДЗ, чији је Санадер био председник, износом од 3,5 милиона куна, око 500.000 евра, тиме да је садашњи шеф странке Андреј Пленковић најавио да ће тај износ бити плаћен.

- Не желим да прихватим етикету Иве Санадера, платићемо - рекао је Пленовић, а лик и најавио нове правне радње како би се доказало да странка није крива.

Санадер је осуђен у афери Фими медија, јер је користио новац државних предузећа за страначке потребе. Судски поступак трајао је годинама, а многи сматрају да није до краја доказано да је бивши премијер  лично тражио од директора држаних фирми да уплате новац за ХДЗ. 

Бивши премијер казну служи у загребачком затвору Реметинец, а због погоршаног здравственог стања често је и на лечењу. Његови адвокати најавили су да ће након хрватских судских институција правду затражити и у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)