БУДЕ СЕ У КРЕВЕТИМА ПУНИМ ВОДЕ: Људи умиру и одлазе са Баније, Хрватска оставила народ на цедилу

Novosti online

11. 10. 2021. у 20:20

НА порушеној Банији, девет месеци након разорног земљотреса чије последице држава не санира, Бранка Бакшић Митић, доградоначелница Глине из редова српске националне мањине каже да није задовољна како се одвија обнова.

БУДЕ СЕ У КРЕВЕТИМА ПУНИМ ВОДЕ: Људи умиру и одлазе са Баније, Хрватска оставила народ на цедилу

Фото: Ј. Керблер

Криви традиционално спору бирократију која сада дословно угрожава животе људи. Бранка Бакшић Митић изражава и забринутост хладним временом које долази јер се након кише људи у контејнерима буде у креветима пуним воде. Још је горе онима што спавају у оштећеним кућама и камп-приколицама.

Фото: Принтскрин ХРТ

Ситуација на Банији није добра, а ускоро би могла бити још и гора. 

- Највећи је проблем што ће људи и ову зиму, десет месеци након земљотреса, дочекати у контејнерима који прокишњавају, а метеоролози најављују дужи период падавина. Ево била сам данас код жене, каже, "мени сваки пут кад пада киша, кревет буде пун воде". Да се ми разумемо, ти контејнери нису ни намењени за становање, већ за складиштење. То су контејнери без санитарног чвора. Они који га и имају, нису прикључени на воду и водоводну мрежу. Сад Штаб цивилне заштите то пописује и иде се на прикључење, али пазите, прошло је девет месеци од земљотреса, а то је нешто што смо ми требали направити трећег месеца након земљотреса. Ноћас најављују кишу, кревети ће и даље бити пуни воде. Али што је најтужније, још много људи нема контејнере. Нису их уопште добили - каже Бранка.

Тренутно људи подносе захтеве за отпис струје за пет месеци, од маја до септембра, каже Бранка.

- Знамо да Национални штаб има евиденцију колико је кућа с црвеним, колико са жутим налепницама, тако да не знам уопште зашто се шаљу рачуни, зашто се шаљу те рате да би људи требали подносити захтеве за отпис? У првом периоду "Електра" је послала рачуне, али је написала да су отписани у да људи не морају ништа платити, али у овом периоду људи морају подносити захтеве, а доста њих то и не зна - упозорава доградоначелница Глине.

Држава се труди, али то је све преспоро, објашњава она.

- Опет мењају Закон о обнови, биће готов крајем октобар, ми смо то требали променити одмах кад смо видели да закон не штима. Држава је обновила димњаке, али то није комплетна обнова, него само поправак. Држава до сад није направила нити једну кућу. С тим нисам задовољна, мислим да смо преспори - рекла је Бранка.

Она је описала и конкретан проблем са бирократијом који има једна жена са Баније.

- Власница куће коју је земљотрес оштетио, пре четири месеца поднела је захтев за уклањањем тог објекта. Имамо екипу из Сплита која жели да јој донира праву, трајну кућу и сад, да се она направи, треба прво уклонити остатке ове земљотресом оштећене куће, али ми никако да добијемо тражене папире и да се то сруши. Жена има четворо деце. Све је спремно да добију кров над главом, али ми због папирологије не можемо срушити њену стару кућу. И ја молим Штаб и нема коме нисам писала, али то једноставно не иде. То би нам требао бити приоритет. Ја већ за ту жену молим и Штаб и све, али још кућа није срушена - каже доградоначелница Глине.

Када би та жена сама решила да сруши кућу, могла би бити и кажњена.

- Људи се не усуде, немају новца да преживе, а не да још плаћају казне за рушење већ срушене куће. Сад нам је био тамо грађевински инжењер из Загреба који каже да постоји могућност да се остаци куће сруше на бунар, а то је њима једини извор питке воде, разумете, они остају без воде - рекла је Бранка Бакшић Митић.

Хрватска држава не обнавља ништа.

- Раде се само поправке димњака, то није обнова, не обнавља се ништа. Ми из иницијативе "Људи за људе" смо уз велику помоћ приватних донатора од разних удружења, клубова, физичких лица направили 38 кућа, што дрвених, што монтажних - рекла је разочарана доградоначелница Глине.

Србија помаже

Она је подсетила да је заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио да ће Град Београд у Глини направити 34 куће, трајне и монтажне.

- Они желе да то све буде готово до 31. јануара. То је држави 34 куће мање, али ја се опет бојим да ће бити проблема с рушењем постојећих објеката. Надам се да ће то ићи брже и како треба - рекла је Бранка.

Људи се селе са Баније и умиру у контејнерима

Она подсећа на чињеницу да људи одлазе са Баније.

- Ми ћемо се јако разочарати овим пописом становника јер људи нема. Одселили су. Старији су умрли. Данас је једна жена, онколошка болесница, умрла у контејнеру чекајући да јој се изгради кућа. На терену је страшно - рекла је она. 

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

УСТАШКА МЛАДЕЖ: Матуранти у Славонском броду се сликали са нацистичким поздравом, с њима насмејана професорка