СТРАНКА - ТО САМ ЈА! Невиђена чистка новог руководства СДП у донедавно највећој опозиционој странци у Хрватској

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

24. 09. 2021. у 22:45

АГОНИЈА СДП-а, донедавно највеће хрватске опозиционе странке, траје месецима, а нови вођа хрватске левице Пеђа Грбин предузео је нешто што никада није забележено у Хрватској, вероватно ни у Европи.

СТРАНКА - ТО САМ ЈА! Невиђена чистка новог руководства СДП у донедавно највећој опозиционој странци у Хрватској

Фото: Printskrin Н1

Избацио је из чланства СДП-а све који су били присталице бившег председника странке Давора Бернардића, а сада жели да исто учини и са свим саборским посланицима који се са њим не слажу!

Ускоро следи и коначни обрачун који ће значити и слом некад јаке странке коју је основао Ивица Рачан, а демонтажу почео Зоран Милановић. Међутим, оно што ради Пеђа Грбин на граници је политичког разума, што је и отворило у Хрватској пут да ХДЗ више нема праву конкуренцију и готово постоји једностраначје.

Грбин је прво распустио загребачку организацију СДП-а и искључио две трећине чланова, од којих су неки били у партији још од оснивања. Разлози су били различити, од неплаћања чланарине, до оптужби да опструишу страначко вођство, а онда је Грбин избацио и четворо угледних есдепеоваца који су у прошлом мандату били на самом страначком врху.

Побунили су се и чланови саборског клуба СДП-а, отказали послушност Грбину. За који дан следи гласање на Главном одбору које би могло довести до новог таласа избацивања чланова.

Истовремено рејтинг СДП пада из дана у дан, а анкете показују да је "Можемо" постао други политички покрет у Хрватској. Међу есдепеовцима пљуште оптужбе, а аналитичар Жарко Пуховски каже да су као вођство починили геноцид над властитим чланством. На крају је дошло до још већег апсурда, јер је шеф странке тражио да се из рада саборског клуба избаце и они који уопште тамо не припадају.

- СДП се нашао у метафизичком проблему како искључити некога ко није ни члан, како убити мртваца. Изгубили су везу са реалношћу - објашњава Пуховски.

Хрватска левица од деведсетих година прошлог века није била слабија, а данас у СДП-у нема ни угледних имена ван света политике. По многима, СДП је у много чему деснији и од ХДЗ-а, а методе далеко мање демократске од оних које примењује највећа хрватска политичка странка. У години дана шеф странке је избацио и 14 чланова Главног одбора како би лакше пролазили његови предлози, а ако буду избачени и чланови саборског клуба СДП ће спасти на малу и безначајну странчицу у парламенту.

РАЧАН, СИН ОСНИВАЧА СДП, КАО СУФЛЕР

Један од главних суфлера садашњем председнику СДП-а је Иван Рачан, син оснивача странке Ивице Рачана. За разлику од оца који се противио сваком прогону страначких другова, син очито има другачију концепцију, блиску садашњем шефу Грбину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)