КОМШИЋ НАПРАВИО ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Додик упутио писмо Гутерешу

Novosti online

20. 09. 2021. у 17:36

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу да, због интерних правила и процедура које прописују дужности и обавезе Председништва БиХ, тренутно нема представника из БиХ који има право и овлаштење дати изјаву пред било којим међународним телом или форумом у име БиХ, укључујући и 76. заседање Генералне скупштине УН.

КОМШИЋ НАПРАВИО ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Додик упутио писмо Гутерешу

Фото Танјуг

Српски члан Председништва је нагласио да Председништво БиХ није донело одлуку да неко у име њих учествује на седници Генералне скупштине УН.

- У својству српског члана Председништва БиХ и у светлу интереса било ког од чланова Председништва (било председавајућег или друга два члана) да се званично обрати 76. Генералној скупштини УН у име БиХ допустите ми да Вас љубазно подсетим да БиХ има комплексан изборни систем, а тренутно и врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским поступцима неких представника међународне заједнице - појаснио је Додик у писму.

Нажалост, истакао је МилоеС Додик, сведоци смо ситуација када неки званичници злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тела презентовањем неусклађених и неовлаштених изјава које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ.

- У случају таквог подухвата, имајте на уму да говорник, без обзира на чин или положај који заузима, даје изјаву само у своје име, износећи лични став или став његове/њене странке, али ни под којим условима таква изјава не сме бити сматрана да је дата у име БиХ. Исто то се мора применити на било ког од чланова Председништва БиХ - нагласио је српски члан Председништва БиХ.

Он је упозорио да је једноставно неистинита злонамерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору члана Председништва БиХ Жељка Комшић, и да она одражава константу праксу замене теза и која у више наврата истиче само једну етничку припадност као покретача свих проблема у БиХ.

- Сходно томе, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која затвара очи пред покушајима попут овога неведеног у садржају писма. У том смислу, љубазно молим Вашу екселенцију да имате на уму да је делегација која ће присуствовати 76. седници Генералне скупштине УН, а која наводно присуствује у име БиХ заправо није делегација БиХ одобрена и овлашћена од надлежних институција и према процедурама које су на снази у БиХ, на било ком нивоу, него приватна експедиција самоизабраних чланова, без мандата и заједничких упута и ставова - појаснио је Додик.

Он је указао да свако давање званичне пажње овој илегалној групи директно штети БиХ и њеном унутрашњем балансу.

- У нади да ћете адекватно и озбиљно пратити незавидну ситуацију која је узрок овог писма, користим прилику, Ваша екселенцијо, да поновим изразе мог највећег уважавања - навео је српски члан Председништва БиХ у писму упућеном генералном секретару УН Антонију Гутерешу.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)