ПОНОВО ВЕШАЛА ЗА ПУПОВЦА: Свакодневно расту тензије уочи предстојећег пописа становништва у Хрватској

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

03. 09. 2021. у 22:51

ХРВАТСКА десница уочи пописа становништва, који почиње 27.септембра, из дана у дана покушава да створи хаос, па су се тако својски потрудили да униште готове све плакате на билбордима на којима се Срби позивају да изађу на предстојећи попис.

ПОНОВО ВЕШАЛА ЗА ПУПОВЦА: Свакодневно расту тензије уочи предстојећег пописа становништва у Хрватској

Милорад Пуповц, Фото Танјуг

На плакатима "буди е-Србин" који нису уништени, исписане су увредљиве поруке, од позива "убиј" до усташких симбола, а на некима се Срби у Хрватској позивају да се изјасне као припадници непостојеће Хрватске православне цркве.

На улазу у Госпић освануо је графит на којем су нацртана вешала и обешени човек, а испод пише "Пуповац". Како још увек нису пронађени они који су то исто урадили пре коју годину у Загребу, тешко да ће бити откривени и екстремисти из Лике.

Додатне тензије је подигао градоначелник Вуковара Иван Пенава тврдњом да ХДЗ и СДСС имају договор око пописа становника града на Дунаву. Реаговао је и хрватски премијер Андреј Пленковић који каже да су поруке опозиционих политичара, циљајући на Пенаву, испод "нивоа нормалног понашања".

- Подизати међунационалне тензије је погрешно, нетачно, ниско и безвезе - казао је премијер, уз уверење да ће се попис одвијати по закону. - Не постоји никакав договор странака и у Вуковару се не очекује манипулација подацима.

Фото Приватна архива

Да постоји било какав договор око Вуковара, негирао је и Милорад Пуповац, који је често на мети критика екстремне хрватске деснице. Лидер Срба у Хрватској апелује да попис прође коректно и да се сви могу слободно да се изјасне око националног, верског и језичног идентитета.

- Пенава говори лаж, као што је лаж да сам тражио да попис у местима где су Срби обављају само пописивачи српске националности - наводи Пуповац.

ПРИТИСЦИ РАСТУ

УПРКОС порукама и Пуповца и Пленковића, чини се да је све више покушаја десних екстремиста да се Срби одврате од пописа становништа. Зато је и очекивано да ће ти притисци расти следећих дана, поготово у малим срединама где су Срби до сада чинили већину.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)