СЛОВЕНИЈА ОД СУТРА У "ЦРВЕНОЈ ЗОНИ": У последњих месец дана скоро да се нико није вакцинисао

Танјуг

02. 09. 2021. у 10:12

УРЕДНИК љубљанске Младине Роберт Ботери изјавио је данас да се у Словенији у последњих месец дана готово нико није вакцинисао против вируса корона и да ће ова држава већ сутра ући у "црвену зону".

СЛОВЕНИЈА ОД СУТРА У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ: У последњих месец дана скоро да се нико није вакцинисао

Фото ЕПА

Ботери је у укључењу уживо за Студио 4 ХРТ-а истакао да је главни проблем Словеније, као и земаља целе источне Европе, то да имају мало више од 40 одсто вакцинисаних и ту се, каже, све зауставило.

- То сад иде јако споро. У последњих месец дана скоро да се нико није вакцинисао. Догодио се велики раскол између вакцинисаних и оних који то не желе. Не постоји комуникација између те две популације осим вређања и заоштравања - рекао је Ботери.

У Словенији се, каже, размишља о увођењу обавезне вакцинације за старије, у здравству, школству и социјалној заштити.

Истиче да се у Словенији показало да је комбинација репресије и епидемије направила такав раскол да сада шта год да влада каже и ради, не верује им 70 одсто грађана.

- Нисам сигуран да је Словенија сада у позицији да уведе мере, као што је на пример обавезна вакцинација, као неке западне државе - рекао је и додао да више верује да ће доћи до поражавајућег раскола који се може мерити с неким, како је рекао, "модерним грађанским ратом".

Према његовим речима, очекује се да Словенија већ сутра уђе у "црвену зону", будући да је јуче имала 750 новозаражених и да бројеви експонентно расту у последњих седам дана.

Додатни проблем је, каже, и јучерашњи почетак школске године, а у млађој популацији од 12 до 18 година вакцинисано је само 11 одсто деце, што ће допринети ширењу заразу у наредним данима много већом брзином.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)