СТВАРАЈУ ОКВИР ЗА ЛОВ НА СРБЕ: Притвор генералу Савчићу по Инцковом закону подигао тензије између Бањалуке и Сарајева

Д. МИЛИНКОВИЋ

11. 08. 2021. у 09:00

ОДРЕЂИВАЊЕ притвора бившем генералу Војске Републике Српске Миломиру Савчићу политичка је одлука, која је само долила уље на ватру највеће постдејтонске кризе у БиХ, потпаљене наметнутим законом бившег високог представника Валентина Инцка о кажњивости негирања геноцида. Српска и њен народ неће ћутати на отварање сезоне лова на Србе, РС неће нестати, а БиХ не може опстати и поред свег насиља и интервенција дела међународне заједнице.

СТВАРАЈУ ОКВИР ЗА ЛОВ НА СРБЕ: Притвор генералу Савчићу по Инцковом закону подигао тензије између Бањалуке и Сарајева

Генерал Савчић са адвокатом / Фото Ослобођење

Ово би био сажетак порука послатих у уторак са скупа "Инцков закон - крај Српске или распад Босне", одржаном у Београду у дану када се додатно усложнила ситуација у БиХ и то управо одлуком да се генералу Савчићу одреди притвор.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је са скупа да је овде очигледно реч о покушају застрашавања и злоупотребе Суда и Тужилаштва БиХ и да се, како каже, од почетка знало да ће служити за дисциплиновање, пре свега, Срба.

- Ово је политичка одлука која је ишла за тим да пробере најважније и највиђеније људе у РС и није прва те врсте. Муслимански генерали оптужени за злочине ходају слободно, а Савчић треба да буде у притвору. Наравно да неће! - поручио је Додик.

Он је објаснио да је оваква одлука апсолутно непотребна јер је Савчић сарађивао са Судом и Тужилаштвом, иако су, нагласио је, ове институције вануставне и вештачки су наметнуте одлукама високих представника уз снажну подршку Запада.

- Они желе, путем тог Суда, Тужилаштва и Уставног суда, у којем су три странца и два Бошњака већина, да направе правни оквир прогона који треба да потпуно сатанизује и депласира српски национални интерес у БиХ. Странци ће у БиХ бити јаки онолико колико их ми пустимо. Па у Србији се пре 10 година управљало из страних амбасада, а сада управља демократски изабрана власт - рекао је Додик.

Поручио је и да је БиХ експеримент који није успео и да опстаје само да би "неко у некој канцеларији у Лондону или Вашингтону рекао да нешто ради":

- БиХ је озбиљан концентрациони логор, али уместо жице, овде су отворене границе како би људи одлазили као јефтина радна снага, а овде се населили мигранти. Убеђен сам да ће Српска једног дана бити независна држава. Па неће ни Бајден владати вечно, ако се у САД поново појави неки нови Трамп, РС треба одмах да прогласи независност.

Бивши југословенски шеф дипломатије Владислав Јовановић поручио је са скупа о РС да је Инцков закон више одбрана него напад, а како би се Запад што боље позиционирао у региону пред нову рунду "окршаја" са Русијом и Кином:

- Москва и Пекинг су већ унели питање БиХ, односно једностране поступке Запада, у своју агенду и користи ће га ангажованије него до сада. Инцков план је провокативан и опасан, са могућим несагледивим последицама. Оспоравање моралног интегритета РС не представља само атак на њене грађане, већ и на темеље Дејтонског споразума, односно БиХ као заједничке државе. Закон дестабилизује и БиХ и регион и део је oчигледнo ширег плана да се истовремено убрза геоплитичко подешавање у РС и на Косову.

За професора Дарка Танасковића Српска не може бити укинута, а БиХ би могла да опстане, уколико би се настојање да се оспорава и релативизује постојање Српске заменило реалистичним и конструктивним трагањем представника трију конститутивних народа за моделом одрживе заједничке државе.

Професор Ненад Кецмановић, члан Сената РС, поручио је да је Инцко наметнуо закон да би његов наследник Кристијан Шмит могао да хапси по Српској. Рекао је и да РС не треба да попушта и да треба да остане јединствена. Душан Пророковић указао је да је дошло до промене на међународној сцени, што се најбоље примећује заједничким руско-кинеским предлогом резолуције СБ УН о БиХ. Први пут у историји кинеска дипломатија се на овакав начин ангажовала око једног политичког питања у Европи. Историчар Александар Раковић се, као и Додик, заложио за мирно раздруживање БиХ, док је адвокат Бранко Лукић упозорио да су се непријатељи из Другог светског рата ујединили против Српске.

ПОТЕРНИЦА ЗА ГЕНЕРАЛОМ

Суд БиХ донео је у уторак наредбу за расписивање међународне потернице за генералом Миломиром Савчићем, председником Борачке организације Републике Српске. Сарајевски портал "Клиx", позивајући се на неименоване изворе, објавио је да полиција Суда БиХ није генерала пронашла на кућној адреси. Суд БиХ је у понедељак одлучио о одређивању притвора за Савчића због кршења раније изречених мера забране, а његов адвокат Миодраг Стојановић најавио је жалбу на одлуку суда за коју има рок од три дана.

АМБАСАДА САД: ПОДРШКА "ОТВОРЕНОМ БАЛКАНУ"

АМЕРИЧКА aмбасада у Сарајеву демантовала је тврдње двојице чланова Председништва БиХ, Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да иницијатива "мини-шенген", која је недавно променила назив у "Отворени Балкан", нема подршку САД и ЕУ и да је то "подмукли пројекат Александра Вучића да путем економске уније, створи некакав српски свет или нову Југославију".

- Успостављање снажнијих економских и политичких веза у региону је додатни подстицај настојањима да се заврше реформе које су неопходне за чланство у ЕУ - поручили су из Амбасаде САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)