БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: СДА позива високог представника да стави ван снаге одлуку Скупштине Републике Српске

Новости онлајн

03. 08. 2021. у 11:12

ПРЕДСЕДНИШТВО Странке демократске акције (СДА) у Босни и Херцеговини позвало је данас Канцеларију високог представника (ОХР) да стави ван снаге Закон о непримењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка, који је недавно усвојила Скупштина Републике Српске.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: СДА позива високог представника да стави ван снаге одлуку Скупштине Републике Српске

Фото: Танјуг

Из те странке наводе да ће Клуб Бошњака у Већу народа Републике Српске, као и правни тим СДА, предузети све неопходне активности како би овај и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.

Једним од закључака са седнице Председништва, СДА је позвала политичке представнике из Републике Српске у институцијама БиХ да „одустану од блокада“, пренели су медији у БиХ.

Председништво СДА поздравило је избор Кристијана Шмита за новог високог представника и изразило очекивања да ће он - показати неопходну одлучност како би се уклониле опструкције које отежавају функционисање институција БиХ.-

Фото ОХР

Нови високи представник у БиХ, Кристијан Шмит

Председник СДА Бакир Изетбеговић оценио је након седнице да - часним људима у српском корпусу сасвим сигурно не смета Инцкова одлука - и додао да мисли да је њима „олакшао живот“.

- Инцко је наметањем закона најприје помогао српском народу. Ствар геноцида и ратних злочина је ствар појединаца и то треба скинути с врата српског народу. Мене чуди да политичари у РС не схватају ту ствар и да им то није донело олакшање - рекао је Изетбеговић.

Посланици Скупштине Републике Српске су прошле недеље усвојили Предлог закона којим се одбацује Инцкова одлука о забрани и кажњавању негирања геноцида, као и допуне Кривичног закона РС, којим се за вређање овог ентитета може изрећи затворска казна и до 15 година затвора, преноси Танјуг.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)