НАЈЗАХТЕВНИЈИ ПОЖАР СЕЗОНЕ: Ватра код Трогира не јењава, изгорело око 550 хектара шуме

Novosti online

03. 08. 2021. у 08:28

ОКО 550 хектара шуме изгорело је у пожару који је у понедељак букнуо у Сегету Горњем код Трогира, а ватрогасци су целу ноћ на терену покушавали да сузбију ватрену стихију.

НАЈЗАХТЕВНИЈИ ПОЖАР СЕЗОНЕ: Ватра код Трогира не јењава, изгорело око 550 хектара шуме

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/Večernji list

Ватрогасци дежурају на деловима пожара који је под надзором, док већи део ватром захваћеном подручја још увек није стављен под контролу, саопштили су из Жупанијског ватрогасног оперативног средишта у Сплиту, јавља Индеx.хр.

На захев ватрогасаца, од око пола сата после поноћи за саобраћај је затворена Јадранска магистрала од БП Перић до скретања за ротор према Чиовском мосту, односно трогирска обилазница, а возила се преусмеравају кроз Трогир. Нешто после пет сати ујутру, наизменично је успостављен саобраћај на магистрали код Трогира који је раније био потпуно прекинут, јавила је полиција.

Саобраћај се сада одвија једном саобраћајном траком, а возила из два смера наизменично пушта полиција која регулише саобраћај.

Према бројним информацијама с терена, мало пре поноћи је дошло до делимичног ширења пожара код Сегета Горњег, јавља Далмација данас.

- Опожарена површина тренутно се процењује на 400 до 500 хектара. Пожар је још увек активан, један део снага на терену је замењен новим снагама - рекао је главни ватрогасни заповједник Славко Туцаковић и додао:

- За ујутро су за 5:45 већ ангажована полетања два канадера, ту су око 6:15. Желимо већ рано ујутро да санирамо што већу површину, тако да се надамо да ћемо ући у дан без отворене ватре.

Он је нагласио да је уз све снаге које су у понеђељак гасиле пожар, а то је 170 ватрогасаца уз око 50 возила, ангажовано и 26 војника. Ради се, како је објаснио, о наменски организованим снагама Хрватске војске додавши да се у гашењу пожара код Трогира видела учинковитост зрачних снага.

- Ово је можда најзахтевнији пожар сезоне. Оно што је добро је да нема повређених ватрогасаца. Надам се да ће пожар сутра бити угашен - рекао је Туцаковић.

Такође, упутио је апел грађанима.

- Када говоримо о упозорењима, наглашавамо да су паљења ватре забрањена. Јако је битно и ако грађани примете пожар, да га што пре дојаве, да би се ватра могла на вријеме ставити под контролу - закључује Туцаковић.

Градоначелник Трогира Анте Билић после поноћи је коментирао најновију ситуацију с пожаром у залеђу града.

- Посетио сам сада наш ДВД. Као што нажалост можете видети, поново је дошло до делимичног разбуктавања пожара. Рано ујутро опет ће бити дигнути канадери и хеликоптери. Уз наду да ће то бити крај за ову стихију, желим што мирнију ноћ ватрогасцима који су данас одлично одрадили посао и спречили да се пожар значајније прошири. Остајем у контакту с нашим ДВД-ом и надам се бољим вијестима - поручио је синоћ Билић.

Проблеми на аеродрому у Сплиту

Пожар је изазвао проблеме и на сплитском аеродрому. Због врло слабе видљивости изнад сплитског аеродрома авион компаније Еасy Јет није успео да слети на аеродром у Сплиту, сазнаје Далмација Данас.

Помоћник директора Аеродрома Сплит Перо Билас изјавио је за Далматински портал да је због пожара у близини аеродрома више авиона упућено на алтернативне писте. Он је додао да је дошло до поремећаја у авио саобраћају и да ће доћи то изазвати кашњења у слетању и полетању.

(Индеx.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)