УЗБУДЉИВА И НЕОПИПЉИВА УМЕТНОСТ: На Сарајево филм фестивалу шест филмова о музици и поп култури

Танјуг

02. 08. 2021. у 15:30

САРАЈЕВО филм фестивал саопштио је данас да ће у оквиру програма "Самер скрин" приказати шест филмова базираних на музици, савременој уметности и поп култури, међу којима су концертни филм утицајног америчког музичара Дејвида Бирна и документарац о ирском рокеру Шејну Мекговану.

УЗБУДЉИВА И НЕОПИПЉИВА УМЕТНОСТ: На Сарајево филм фестивалу шест филмова о музици и поп култури

Foto: Printskrin Youtube

Фестивал који ће бити одржан у Сарајеву од 13. до 20. августа, доноси овогодишњи документарац дебитанта Макса Ериксона "Ожиљци Али Боулала" о шведском скејтеру генерације Боулали чији се живот променио 2007. године након несреће због које више није могао да вози скејт.

Бубњар бенда Рутс Амир Квестлов Томпсон дебитовао је документарним филмом "Суммер оф Соул" (2021), који се бави Фестивалом културе у Харлему 1969. године и приказује до сада невиђене снимке концертних наступа Би Би Кинга, Нине Симон, Слај енд д фемели стоун, Стивија Вондера и других.

Како је најављено, у Сарајеву ће бити приказана и "Америчка утопија Дејвида Бирна", концертни филм редитеља Спајка Лија који приказује наступ некадашњег вође Токин хедса Дејвида Бирна на Бродвеју у Њујорку, поводом његовог последњег албума "Америцан Утопиа" (2018).

"Шејн Мекгован: Прича о певачу Погса" (2020) Џулијена Темпла прати експлозивни живот музичара, од ђетињства у Ирској до Лондона, где је пригрлио панк сцену и основао бенд Погс, и открива Мекгованове "страсти, смисао за хумор и одлично познавање музике, историје, духовности и популарне културе", наведено је у саопштењу.

У оквиру "Самер скрина" биће приказани и старији филмови Вима Вендерса "Буена виста соушал клаб" (1999) о сарадњи америчког гитаристе Раја Кудера са неколико старих кубанских музичара у Хавани и "Пина у 3Д-у" (2011) који "осликава узбудљиву и непоновљиву уметност" немачке плесне кореографкиње Пине Бауш.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)