ПРОФЕСОР СЕМЈУЕЛИ: Потпуно легитимно испитати шта се догодило у Сребреници

Novosti online

29. 07. 2021. у 22:03

ЏОРЏ СЕМЈУЕЛИ са лондонског Института за глобалну политику истакао је да је потпуно легитимно да неко преиспита шта се десило у БиХ и Сребреници, те оценио да ће бити занимљиво ако Русија подржи став Срба у БиХ.

ПРОФЕСОР СЕМЈУЕЛИ: Потпуно легитимно испитати шта се догодило у Сребреници

Фото: Принтскрин Спутњик

Семјуели је навео да је одлука одлазећег високог представника Валентина Инцка да уведе забрану "негирања геноцида" у Сребреници лоша не само за БиХ, него и за Европу и слободу говора.

- Оно што желе Инцко и ЕУ естаблишмент, јесте да сви то само прихвате као догму, тврђу него у вријеме средњовијековне цркве - рекао је Семјуели, уз оцену да Европа као да се враћа у доба прије 17. века и епохе просветитељства.

Према његовим речима, ако Русија снажно подржи став Срба, настаће доста занимљива ситуација, јер је Москва дала низ оштрих изјава поводом оног што је Инцко радио и о томе како је његов наследник Кристијан Шмит именован.

Он је навео да ни НАТО, који увек настоји да се прикаже као спасилац, више није у позицији као ранијих година, те не сматра ни да би радо улазио у конфронтацију с Русијом, покушавајући да употреби силу против Срба у БиХ.

- Немају они данас стомак за то. Свет је данас другачији - рекао је Семјуели и подсетио да је Русија данас јача, а да САД имају проблем и са Кином, што је администрација америчког председника Џозефа Бајдена коначно схватила.

Семјуели је истакао да Запад инсистира да су искључиво Срби криви за ратове, да су их почели, починили све ратне злочине, геноцид, и од њих се очекује да погну главу од стида, "поспу се пепелом" и извињавају.

- Други аспект је да је све ово пут ка растућој нетолеранцији и растућем гушењу слободе говора. Мислим да је пут којим идемо крајње опасан... То је очигледно тоталитарна будућност, јер је историја толико искривљена. Нико нема власт над историјом да не може да је оспори - рекао је Семјуели.

Напомињући да се НАТО представља као "витез у сјајном оклопу" који спасава муслимане у БиХ и на Косову и Метохији, Семјуели наводи да заправо НАТО није брига за муслимане, јер су их бомбардовали у Либији, Сирији, Ираку, Авганистану, али се у Европи, зато што је то згодно, праве да су на страни муслимана.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)