ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ РАДОВА: Спојен Пељешки мост

Ј. КЕРБЛЕР, дописник "Вечерњих новости" - ЗАГРЕБ

29. 07. 2021. у 00:13

У КАСНИМ вечерњим часовима кинески радници спојили су Пељешки мост, чиме је након три године завршен грађевински дио највеће хрватске инвестиције у овом часу.

ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ РАДОВА: Спојен Пељешки мост

Фото Архива

Тиме је спојен и хрватски териториј, север и југ земље и када буду готове приступни путеви сви који путују у Дубровник или из Дубровника неће више требати код Неума да прелазе на територију БиХ.

Прелаз мостом неће се наплаћивати, јер је реч о пројеку који је финансирала Европска унија, а то је уједно и највећи пројект за који је Брисел одобрио средства, а технички део обавили Кинези. Саобраћај мостом почеће у јуну следеће године до када треба да буду готови радови на путу који пролази острвом Пељешац. Рачуна се да ће пут од Загреба до Дубровника бити скраћен за два часа.

Кинески радници ускоро ће напустити градилиште, а мештани тврде да  никада нису имали тако добре госте. У три године није забележен ниједан инцидент, а на градилишту је у три смене радило више од 600 кинеских радника из компаније Чајна Роуд енд Бриџ Корпорејшн.

Дужина моста је 2.400 метара, са шест главних ступова. Висина моста је 55 метара, а дубина мора код моста је 27 метара. Хрватска је већ више од 30 година настојала изградити мост, али је влада Андреја Пленковића успела да добије средства од Европске уније која је финансирала 85 одсто трошкова изградње моста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)