"ШТИТИМ ПРЕТКЕ И ИСТИНУ!" Српски новинар кога би муслимани и Инцко да хапсе послао моћну поруку

Novosti online

28. 07. 2021. у 22:07

САМО неколико сати пошто је у БиХ на снагу ступио Закон о забрани негирања наводног геноцида, наметнут од Валентина Инцка, пала је и прва кривична пријава и то против новинара РТРС и председника Удружења новинара РС Бранимира Ђуричића због објаве на његовом приватном Твитер налогу.

ШТИТИМ ПРЕТКЕ И ИСТИНУ! Српски новинар кога би муслимани и Инцко да хапсе послао моћну поруку

Фото: РТРС Принтскрин

Тужбу је поднео председник Скупштине Општине Сребреница Ћамил Дураковић Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Кривична пријава због приватног твита

"Осумњичени" Ђуричић каже да је јутрос поставио твит да као потомак јасеновачких логораша и потомак жртве јасеновачког геноцида тврди да није било геноцида у Сребреници јер тако штити истину и достојанство својих предака а уједно протестује због наметнутог закона.

- То сам рекао у лично име и као председник Удружења новинара Републике Српске и само после неколико сати, опет на Твитеру, Ћамил Дураковић поднео је кривичну пријаву против мене - каже колега из РТРС-а.

Новинарска дужност је да преиспитује све

Ђуричић додаје да му је касније то информацију потврдила и његова матична кућа РТРС, тачније колеге које су контактирале Тужилаштво, па сада чека наставак процеса.

- Сматрам да и као новинар и као грађанин и као политиколог који се дуго бави детаљним истраживањем геноцида имам право на своје мишљење, да треба да преиспитам сваку одлуку, па чак и судску, и да због тога не би требало кривично да одговарам. Али ако се и то деси нећу жалити јер то ће бити доказ парадокса и симболичка и суштинска порука грађанима РС и колегама новинарима - истиче Ђуричић.

Милом нећу отићи - нека ме хапсе

На питање да ли ће се одазвати на позив Тужилаштва наш саговорник каже:

- Ако ми позив дође из институција РС сигурно ћу се одазвати и ту неће бити проблема. Али, ако позив покуша да ми уручи СИПА или покуша да ме ухапси, у том случају ћу размислити. Нећу правити никав инцидент али претпостављам да се нећу одазвати јер је и то порука да не признајем наметнути закон ни СИПУ која тај закон спроводи. У сваком случају ћу препустити дефинитивно да они раде по сили закона шта мисле да треба - каже Ђуричић.

Он напомиње и да га нико из Удружења бошњачких новинара га није контактирао као колегу што га, каже, није много ни изненадило.

Казна затвора и до пет година

Према наметнутим изменама Кривичног закона БиХ од стране виског представника БиХ Валентина Инцка за негирање наводног геноцида и других разних злочина са простора Босне и Херцеговине могуће је добити од три месеца до пет година затвора.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)