ИНЦКО ЈЕ "КЛОВНО" И БЛЕДА КОПИЈА ГЕНЕРАЛА ПОЋОРЕКА: Кустурица о високом представнику - "Ништа није научио из грешака претходника"

СРНА

25. 07. 2021. у 18:48

ПРОСЛАВЉЕНИ српски и светски редитељ Емир Кустурица изјавио је да је Валентин Инцко "кловно" и бледа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака његовог претходника од пре више од 100 година, кад је био потоњи аустроугарски гувернер БиХ.

ИНЦКО ЈЕ КЛОВНО И БЛЕДА КОПИЈА ГЕНЕРАЛА ПОЋОРЕКА: Кустурица о високом представнику - Ништа није научио из грешака претходника

Фото Ж. Кнежевић

- Када је Андрићев институт објавио писмо 5. јанура 2014. године које Поћорек шаље аустроугарском министру финансија Билинском задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка - подсетио је Кустурица.

Упитавши шта ради Инцко мешајући се у правни систем БиХ, Кустирица је рекао да он не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ "кловно имитира Поћорека који у поменутом писмо из 1913 пише `треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба`.

Према његовим речима, једино што нема Аустругарске иако се њена распала политика проводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, камоли проведе до краја своју насилничку политику.

- Ипак, Инцко одлази као абортирана верзија Бењамина Калаја и не треба заборавити да корекцију правосудног система БиХ и забрану коментарисања, те научног истраживања сребреничког злочина обављује на исти дан, 23. јула када је 1914. Аустроугарска упутила Ултиматум Србији, после чега је, пет дана касније Аустроугарска објавила рат Србији што је био повод за почетак Првог светскога рат. Тај нови рат Инцко, највероватније, неће покренути, али је сигурно да је његово део акт који има још једну функцију - нагласио је Кустурица.

Он је истакао да су у двадесетом веку била три велика геноцида у Европи.

- Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем делу света, а Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили повтрду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред светом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом веку били жртве? Сад или никад - поручио је Кустурица.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)