ЗАХАРОВА ЗАБРИНУТА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У БОСНИ: Високи представник без легитимитета - последице негативне

Новости онлајн

23. 07. 2021. у 15:50

РУСИЈА жали што у СБ УН није усвојен руско-кинески нацрт резолуције о именовању новог високог представника у БиХ.

ЗАХАРОВА ЗАБРИНУТА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У БОСНИ: Високи представник без легитимитета - последице негативне

Фото: ЕПА

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је рекла да ће подршка новом високом представнику за БиХ Кристијану Шмиту, који нема легитимитет, имати негативне последице по нормализацију ситуације у Босни.

Она је изразила жаљење због тога што на јучерашњој седници СБ УН није усвојен нацрт руско-кинеске резолуције у вези са именовањем Шмита.

- Пропуштена је могућност да се осигура неопходан међународно-правни легитимитет немачког кандидата за ту функцију - наводи се у коментару Захарове објављеном на сајту Министарства.

Подршка учесника међународне заједнице високом представнику који нема легитимитет имаће веома негативне последице за процес постконфликтне нормализације ситуације у БиХ и може да угрози сва достигнућа до којих се дошло у последњих двадесет година, рекла је Захарова.

То је и директно у супротности са дејтонским принципима и доводи у питање њихову реализацију, истакла је она.

Она је подсетила да, према Дејтонском споразуму, учешће СБ УН у постављању сваког новог високог представника нема алтернативу.

- На тај начин, у одсуству резолуције СБ која то одобрава Шмит не постаје високи представник у духу мировног споразума. Нема консензуса ни међу странама у БиХ када је реч о именовању Шмита на ту позицију - објаснила је Захарова.

Према њеним речима, Русија као држава гарант Дејтонског мировног споразума потврђује да и даље, без промене, подржава тај документ.

Како је рекла, Москва је уверена у контрапродуктивност тог превазиђеног туторства над независном и сувереном БиХ о чијој судбини треба да одлучују искључиво њени народи без мешања и савета споља, истакла је она.

Русија је, како је рекла, спремна за конструктивну сарадњу са свим заинтересованим странама у циљу промовисања позитивне агенде за БиХ на бази Дејтонског споразума, закључила је Захарова.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)