ЗАГРЕБАЧКИ ПОЛИЦАЈЦИ БРУТАЛНО ПРЕТУКЛИ СЛЕПОГ ЧОВЕКА: Дошли по пријави због другог, нису му дали да покаже личну карту!

Новости онлајн

21. 07. 2021. у 22:17

ЗАГРЕБАЧКИ полицајци су слепом човеку сломили ногу, ишчашили руку па га након свега оптужили за лажно представљање и вређање.

ЗАГРЕБАЧКИ ПОЛИЦАЈЦИ БРУТАЛНО ПРЕТУКЛИ СЛЕПОГ ЧОВЕКА: Дошли по пријави због другог, нису му дали да покаже личну карту!

Фото: Тањуг/АП Пхото/Дарко Бандић

Стеван Јамбрешић има 47 година и од ђетињства је потпуно слијеп. С полусестром живи на западној страни главног града. Баш тамо пре два месеца затекли су га и полицајци. Препричава како је то изгледало.

- Одлазим до плота, отварам. Пазите питање, јесте ви Стево? Ето, тако су питали. Ја сам рекао да, да. Али, презиме нису спомињали - рекао је Стеван Јамбрешић.

Његово право име је Стеван, али га сви зову Стево.

Након кратке комуникације с полицијом двојица полицајаца су ушли у двориште, привели га на силу те му притом сломили ногу и ишчашили руку.

- Неко је у ВИИ. станицу дошао да пријави свог очуха да је ударио. Нису ни чекали да кажем своје презиме. Одмах су тражили неки документ. Ја сам кренуо према ходнику у јакну да дам личну, тако су ми рекли. Међутим, они су се брзо предомислили и почели су већ примењивати силу. Повлачити ме прво за рамена, па за прслук да сам скоро пао на нос - рекао је он.

Полиција је, дакле, тражила човека потпуно другачијег презимена. Стеван Јамбрешић, каже, до своје личне карте није успео да дође.

- Кад су ме одвукли до пола дворишта, срушили су ме и почели ударати по нози, онако скачући док ја нисам почео да виче - сломили сте ми ногу. Ногом! Ципелом! Јако. И сад, шта је било. Ја сам рекао - сломили сте ми ногу, а нису се обазирали на то, онда су стали да ударају и да изврћу ногу - каже он.

Његово јаукање чула је и комшиница Лејла Татарагић која га је видела како лежи на поду.

Наиме, полиција је тражила особу ромске националности, истог имена, али различитог презимена, која се, наводно, требала налазити на истој адреси. Поступање полиције било би изненађујуће грубо чак и да су нашли праву особу, а потпуно је нејасно зашто Стевану Јамбрешићу нису дали прилику да покаже личну карту.

Из МУП-а признају да су полицијски службеници прекршили закон, неоправдано употребили силу. У одговору правобранитељици, који је стигао мејлом 13. јуна, а носи датум 28. јула, тврде да су о свему обавијестили и Јамбрешићеву сестру, и то још 21. јула. Тај одговор нема никаквог смисла јер, да је одговор полиције у којем објашњавају да су криви примила, Јамбрешићева сестра се не би више од недељу дана након тога обратила медијима.

У службеној полицијској белешци пише да је докторка Хитне која је позвана у постају, након што се Стеван Јамбрешић жалио на болове, установила да му није ништа.

"Њихово је питање само било - јел' имате примедбу на полицијско поступање? Рекао сам, наравно да да јер су ми нанели физичку повреду. Али, пре него што су ме отпустили, звао сам, тражио, инзистирао да ми зову хитну помоћ јер не знам шта је, боли ме рука, боли нога. Да би хитна дошла, нека докторка, има у документацији оној, да би ме прегледала и закључила како је све у реду", рекао је Јамбрешић.

Међутим, након што га је полиција испребијала, још су га и оптужили за лажно представљање и вређање и омаловажавање, али и одбијање давања личне карте до које није могао доћи јер су га - брутално напали.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)