ДВОГЛАВИ ОРАО И ШАЈКАЧА ВИШЕ НИСУ ЗАБРАЊЕНИ! Историјска пресуда у БиХ, српски младићи победили на суду

Нинко ЂУРИЋ

20. 07. 2021. у 16:30

ГРБ Републике Србије, односно грб Немањића са двоглавим орлом, као ни шубара и шајкaча, нису повреда верских и националних осећања несрба-пресудили су судови у Бихаћу, у случају двојице осумњичених српских младића, Николе Балабана и Данила Кецмана, на чијим главам се нашло „четничко обележје“, на бадње вече пре годину дана у Босанском Петровцу (ФБиХ).

ДВОГЛАВИ ОРАО И ШАЈКАЧА ВИШЕ НИСУ ЗАБРАЊЕНИ! Историјска пресуда у БиХ, српски младићи победили на суду

Фото: Приватна архива

Они су се теретили да су изазвали верску, националну нетрепељивост и мржњу тако што су приликом прославе Бадњег дана на јавном месту носили „четничка обележја“, односно капе шајкаче и шубаре са кокардама.

Ослобођен је и присутни српски полицајац Неђо Мрђа, a обустављен je поступак и против његовог колеге Драгана Липића, пошто је прешао у МУП РС. Против њих је МУП Унско-санског кантона покренуо дисциплински поступак јер су се 6. јануара, налазили у друштву с Балабаном и Кецманом, када су они, по тврдњама полиције, носили „кокарде“ а нису их ни санкционисали ни пријавили. Иако два полицајца тај дан нису били на дужности нити су носили било каква обележја, полиција их је теретила за тежу повреду службене дужности, па су суспендовани.

Фото: Приватна архива

Велики и јединствени спор, до сада незабележен у судској пракси правосуђа БиХ, добила је бањалучка адвокатска канцеларија Милана Д. Петковићa, иначе актуелног потпредседника Народне скупштине Републике Српске (НСРС).

Игор Кањски, млади и перспективни правник из Прњавора у адвокатској канцеларији Петковића био je задужен да истражи предмет и припреми одбрану, те да непосредно помажем при заступању окривљених.

- Мој принципал Милан Петковић одлучио је про боно (бесплатно) да их заступа, пошто је схватио да се ради о класичној неправди. У току поступка смо доказали да су они тај дан имали капе шајкаче и шубаре на којима се налазио грб Србије, односно грб Немањића са двоглавим орлом и да се није радило о никаквом, како је полиција хтела представити "четничком обележју" - прича, за "Новости", Кањски.

Он појашњава да се одбрана заснивала на томе да ни шајкача ни шубара не представљају забрањене капе или неки одевни предмет, већ да је то део српске ношње и српске традиције које данас српска културна друштва користе у својим играма.

Фото: Приватна архива

- Право и правда су победили пошто су, пресудама Општинског суда у Бихаћу и потом Кантоналног суда, окривљени ослобођени и у првостепеном и у другостепеном поступку. Ово је посебно значајно за Србе у ФБиХ за убудуће јер ће се моћи позивати на ову пресуду, која им даје за право да носе шубаре, шајкаче и другу народну ношњу, као и грб Немањића и традиционална српска обележја – наглашава адвокат Кањски.

ПРИХВАЋЕНО ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

ОПШТИНСКИ суд у Бихаћу, а потом и Кантонални суд у том граду су утврдили да се није радило о четничким обиљежјима већ званичном грбу Републике Србије, односно грбу Немањића. Адвокати из бањалучке канцеларије Петковић су доказали да је грб Немањића званичан грб Србије, који је раније био и грб Републике Српске, а који тренутно користи Трећи пешадијски пук Републике Српске при Оружаним снагама БиХ.

–Није логично да ако војска БиХ може користити такав грб и ако је он званичан, зашто онда двоглавог орла не би могли да носе Срби у ФБиХ-од стране бихаћких судова је прихваћено образложење из канцеларије Петковић.

ДОПРИНОС ИСТОРИЈСКОЈ ПРЕСУДИ

НАШ саговорник изражава задовољство на идкоришћеној прилилици и доприносу овој историјској пресуди.

- Задовољство ми је да сам професионално бранио Србе као несрбин, односно пола Пољак, пола Хрват. Задовољство ми је да су у овом случају у Федерацији БиХ победили право и паравда над политиканством. Ове пресуде ће сигурно допринети да се у БиХ у будуће више поштују обележја и традиција свих људи, без обзира на веру и нацију - каже, за "Новости", адвокат Кањски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)