ИСТРАЖУЈУ СЕ НАВОДИ О СИЛОВАЊУ МАТУРАНТКИЊА У ХРВАТСКОЈ: Огласила се истарска полиција након оптужби из Аустрије

Танјуг

12. 07. 2021. у 19:17

ИСТАРСКА полиција потврдила је данас да истражује наводе о случајевима силовања током догађаја за матуранте X-Јам на полуострву Лантерна код Пореча, о којима су писали аустријски медији.

ИСТРАЖУЈУ СЕ НАВОДИ О СИЛОВАЊУ МАТУРАНТКИЊА У ХРВАТСКОЈ: Огласила се истарска полиција након оптужби из Аустрије

FOTO: Depositphotos

- Обавештавамо вас да је полиција од 20. јуна до 10. јула 2021. године примила две пријаве о кривичним делима против полне слободе - речено је из истарске Полицијске управе за Индеx.хр.

Како је наведено у одговору за загребачки портал, криминалном истрагом полицијски службеници утврдили су сумњу да је 19-годишњак 7. јула починио кривично дело силовање на штету младе пунолетне женске особе.

Додаје се да су и жртва и починитељ аустријски држављани на матурском путовању, а осумњичени је по окончању истраге, 8. јула, приведен у притворску јединицу ПУ истарске.

Индеx додаје да је према незваничним информацијама жртва силовања била 18-годишња девојка из Аустрије.

Што се тиче другог случаја, криминална истрага још увек траје и полиција предузима радње у циљу утврђивања околности догађаја, односно кривичног дела које је пријављено.

Загребачки портал додаје и да су се, према незваничним информацијама, оба случаја догодила на затвореним догађајима намењеним аустријским матурантима и да је са другим случаје повезан припадник обезбеђења, иначе аустријски држављанин.

Подсетимо, аустријски лист ''''Кронен цајтунг'''' објавио је чланак у којем се износе оптужбе за силовање матуранткиња, које су наводно починили припадници обезбеђења на X-Јаму.

Аустријски лист је о свему питао и организаторе X-Јама, који су одговорили да су им познате притужбе на припаднике обезбеђења из Хрватске и Аустрије, који су радили на X-Јаму, али и да оптужбе нису потврђене.

Организатори тврде да се спроводи строга истрага у сарадњи са послодавцима припадника обезбеђења, као и да су осумњичени удаљени са полуотока Лантерна, који је претворен у велику журку за матуранте.

Индеx преноси и да је бечки ''Стандард'' објавио тврдње аустријских матураната са друштвених мрежа, у којима се наводи да су припадници обезбеђења изударали једног младића јер је био тамнопут, што тумаче као расизам.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)