КРВАВИ БИЗНИС "КАВЧАНА" ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Наоружавали криминалце по Европи

Танјуг

11. 07. 2021. у 15:36

СЛОВЕНАЧКА ћелија кавачког криминалног клана куповала је у Словачкој оружје које је препродавала другим криминалним организацијама и наплаћивала у кокаину или хероину.

КРВАВИ БИЗНИС КАВЧАНА ИЗ СЛОВЕНИЈЕ: Наоружавали криминалце по Европи

Фото: Архива

Лист наводи да у кривичној пријави коју је полиција Словеније , Како пишу подгоричке Вијести, у кривичној пријави коју је полиција Словеније тамошњем Специјалном државном тужилаштву поднела против више десетина чланова кавачког клана пише да их је аутоматским и полуаутоматским оружјем снабдевао држављанин Србије, који је из кућног притвора организовао предају пиштоља кавчанима, а они су их даље шверцовали преко граница држава ЕУ, али и у Србију.

Словеначка полиција уз помоћ колега из других држава ушла је траг људима који су за клан куповали оружје, користећи фалсификована документа и дозволе за ношење оружја. То су учинили иако су на свим одузетим пиштољима били избрушени серијски бројеви, а састављани су од неколико комада оружја истог произвођача.

Фото: Depositphotros

У истрази су им помогли и представници ЕУРОПОЛ-а преко којих су од произвођача оружја за сваки комад добили податке којој продавници је испоручен, а преко њих и дошли до купаца.

Полиција Словеније открила је наводно и у којим је кривичним делима коришћено оружје којим су кавчани снабдевали криминалце, а неки пиштољи одузети су и од њихових чланова.

У кривичној пријави пише да су курири пиштоље крили у кабини камиона, у металном сандуку лежаја. На тај начин превозили су их од “добављача” у Словачкој до купаца у Холандији, Словенији и Србији.

-Злочиначко удружење на челу са Филипом Врзићем чији надимци на апликацији Sky су Друг и 10НО, поред редовног кријумчарења разних врста дрога, бавило се и шверцом оружја, углавном полуаутоматских и аутоматских пиштоља. За координацију набавке, превоза и продаје оружја били су задужени Врзић и Клемен Кадивец који је користио Sky надимке Том Форд, Санд Ман и.... Врзић је нелегално оружје куповао у Братислави, од држављанина Србије који је у то време био у кућном притвору, пише у пријави.

У пријави је наведено да је та злочиначка група између 22. фебруара и 29. априла 2019. године из Словачке у Холандију пет пута прошверцовала веће количине полуаутоматских пиштоља. Након сваке предаје оружја у Холандији, у Словенију су се враћали са кокаином.

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију кавачког криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

Идентификовали су 48 чланова, а пријаву су поднели и против више десетина неидентификованих чланова те организоване криминалне групе са којима су комуницирали путем криптоване Sky апликације.

Полиција је открила да је у тој групи било 20 држављана Словеније, 12 из Србије, осам из Босне и Херцеговине, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један из Македоније.

Полиција их сумњичи да су од августа 2018. до маја 2021. године починили више десетина кривичних дела везаних за шверц дроге, оружја, новца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)