БИСЕРА СПРЕМА НОВИ СКАНДАЛ: Тегелтија - Сматрам да МИП има много важнијих тема за грађане

О. М.

22. 06. 2021. у 07:23

ИНИЦИЈАТИВА министарке иностраних послова Бисере Турковић да се у седишту УН у Њујорку организује изложба поводом "геноцида у Сребреници" једна је у низу непотребних иза које не стоје институције БиХ, већ само један министар, изјавио је председавајући Савета министара Зоран Тегелтија.

БИСЕРА СПРЕМА НОВИ СКАНДАЛ: Тегелтија - Сматрам да МИП има много важнијих тема за грађане

Фото: Принтскрин

Он сматра да би домаћин, коме је та иницијатива упућена, морао да има у виду да је то иницијатива појединца, а не институције.

- Лично мислим да то не зависи од Министарства иностраних послова него од домаћина који треба да то организује и да ће домаћин имати у виду са ким разговара и да иза те иницијативе не стоје институције БиХ - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да МИП има много важнијих тема за грађане БиХ којима се, нажалост, не бави или се не бави у довољној мери.

Фото: Истокрс

Зоран Тегелтија

- Уместо тога бави се причом о прошлошћу, о неким својим личним ставовима и питањима, уместо да се бавимо питањима од важности за грађане БиХ, почевши од вакцина, што би било много важније да смо употребили ту енергију, политички утицај, своје путовање, а не да отварамо теме о којима не постоји ни минимум сагласности у БиХ, па ни у региону - рекао је Тегелтија, наводећи да не види разлог да домаћин прихвати ту иницијативу.

Према писању медија Турковићева је, без сагласности Председништва БиХ, послала писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем од њега тражи да у седишту УН омогући одржавање изложбе дела босанскохерцеговачких сликара Сафета Зеца и Мерсада Бербера посвећене "сребреничком геноциду".

Ради се о изложбама "Егзодус" и "Сребреница", а Турковићева у писму наводи да би одржавање такве изложбе подсетило делегате на утицај одлука УН, односно њиховог изостанка, на животе људи. Како се наводи, Турковићева тиме, заједно са амбасадором БиХ у Мисији уједињених нација у Њујорку Свеном Алкалајем, припрема нови дипломатски скандал.

РАЗГОВАРАТИ О БУДУЋНОСТИ

РЕАГУЈУЋИ на иницијативу Бисере Турковић, саветник председавајућег ПБиХ Радован Ковачевић рекао је да Српска сигурно неће остати у БиХ у којој неће бити поштована.

- То је доказ да су потребни разговори представника Српске и ФБиХ о будућности БиХ. То је нешто што је неминовно и само тако можемо да покушамо да нађемо начин да БиХ опстане - каже Ковачевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)