МЛАДИ ЖЕЛЕ ДА НАПУСТЕ БИХ: Више од половине испитаника размишља о одласку

С. М.

17. 06. 2021. у 20:11

ИСТРАЖИВАЊА о положају младих у БиХ, која је спровео Институт за развој младих "Култ", показују да је жеља за одласком из земље и даље висока јер више од 50 одсто младих наводи да жели да напусти БиХ, док је њих 12,1 одсто већ предузело конкретне кораке у том смеру.

МЛАДИ ЖЕЛЕ ДА НАПУСТЕ БИХ: Више од половине испитаника размишља о одласку

Фото: С. Мишљеновић

Истраживање је обухватило више од 10 тематских области као што су образовање, рад, запошљавање и предузетништво младих, социјална брига, здравствена заштита, сигурност, култура и спорт, активизам и слободно време, те учешће, волонтирање, мобилност и миграције младих.

У истраживању су учествовала 3.132 испитаника из целе БиХ, од којих су 51,8 одсто биле жене и 48,1 одсто мушкараци, у доби између 15 и 30 година старости.

Након 13 година, од када је урађено прво и једино свеобухватно истраживање о младима и омладинском сектору у БиХ, данас су представљени први прелиминарни резултати најновијег истраживања о положају младих у БиХ.

Од 2008. године, када је рађено прво овакво истраживање, живот младих знатно се променио – свакодневницу им обликују различите турбуленције и промене, али и развој и модернизација технологија, што с највише осетило током пандемије корона вируса.

Према попису становништва спроведеном 2013. године, у БиХ живи 773.850 младих старосне доби од 15 до 30 година, односно, 21,91 одсто популације чине управо млади.

Извршни директор Института за развој младих Шехерзада Халимић рекла је да је процес истраживања спроведен уз примјену најстрожијих методолошких стандарда у чему су помогле консултације са Агенцијом за статистику БиХ.

Фото: С. Мишљеновић

– Истраживање ће бити јавно доступна и користиће свим заинтересованим странама, а првенствено доносиоцима одлука приликом креирања конкретних мера усмерених ка бољем положају младих у БиХ – рекла је Халимићева.

Шеф Оделења за мониторинг, евалуацију и истраживања у Институту Азиз Ђип навео је да млади сматрају како би приоритети власти у БиХ у наредних пет година требало да буду запошљавање и образовање, а затим здравствена заштита, сигурност и управљање миграцијама у контексту одласка становништва из БиХ.

– Прелиминарни резултати показују да више од 65 одсто младих живи са родитељима, те да је и даље висок интерес за напуштањем БиХ - рекао је Ђипа.

Он је оценио да се, узимајући у обзир доб испитаника, друга истраживања, постојање рада на црно и различите методологије које се користе за истраживање тржишта рада, врло тешко може одредити стопа незапослености младих у БиХ.

– Ипак, незапосленост младих и даље се процењује високом у односу на радно активно становништво - додао је Ђапа.

Према резултатима, 40 одсто младих које је обухватило ово истраживање изјавило је како је у последњих седам година члан њихове уже породице напустио БиХ, те да се одласци најчешће дешавају у ванградским срединама.

Званични резултати истраживања биће објављени на веб страници Института за развој младих “Култ” крајем јула.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)