"ПРЕЛЕТАЧИ" И ДАЉЕ НА ЦЕНИ: Парламент БиХ није прихватио предлог да мандати убудуће припадају партијама

С. Мишљеновић

16. 06. 2021. у 07:46

ПРЕДСТАВНИЧКИ дом Парламентарне скупштине БиХ одбацио је иницијативу посланика ДНС Ненада Нешића да се - по хитном поступку - разматра Предлог закона о изменама и допуни Изборног закона БиХ, којим се регулише да мандат припада политичкој странци.

ПРЕЛЕТАЧИ И ДАЉЕ НА ЦЕНИ: Парламент БиХ није прихватио предлог да мандати убудуће припадају партијама

Фото КЛИКС

Посланици су одбацили и иницијативу да овај законски акт буде разматран по скраћеном поступку, па је тиме упућен у редовну парламентарну процедуру. Члан Клуба посланика СДС, ПДП и ДНС Ненад Нешић, образлажући своју иницијативу, указао је на велики број такозваних прелетача, те навео да би се овом једноставном изменом закона смањила могућност политичке корупције.

- Измена Изборног закона је превише захтевна материја да би се мењала по хитном поступку, иако ми немамо ништа против решења које је предложио Нешић - каже шеф Клуба СНСД Сњежана Новаковић Бурсаћ, подсећајући да су прва два "прелетача" 2014. била управо са листе ДНС - Адам Шукало и Горан Ђорђић.

Алма Чоло из СДА је током расправе истакла да и она сматра како овај закон не треба разматрати по хитном поступку јер, тврди, не постоји ниједна земља, изузев Србије, у којој мандат припада политичкој странци. Зато очекује да органи гоњења треба да се изборе против политичке корупције.

Фото Д. Поздеровић

Ненад Нешић

Нешић је, у осврту на дискусије колега, проценио да у владајућој већини не постоји жеља за изменама Изборног закона.

- Да гледате у будућност, видели бисте да је ово најбоље за ваше странке. Знате да ће СДА на наредним изборима имати много "прелетача", баш као и СНСД. Тачно је, госпођо Бурсаћ, да је ДНС највише оштећен, али захваљујући СНСД. Највише прелетача ће бити у СДА и СНСД, а ово би спречило политичку корупцију, али, добро, ја ћу се смејати 2022. - закључио је Нешић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)