ЂАЦИ ТРАЖЕ ПОНИШТАВАЊЕ МАТУРЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ: Хрватски матуранти се жале на непоштовање правила

Novosti online

15. 06. 2021. у 11:31

Матура из биологије која се одржала 8. јуна за хрватске средњошколце и даље наилази на оштре реакције, пошто део матураната тврди да је у испиту било најмање једно питање из градива које је тамошњи испитни каталог навео да не треба да се памти.

ЂАЦИ ТРАЖЕ ПОНИШТАВАЊЕ МАТУРЕ ИЗ БИОЛОГИЈЕ: Хрватски матуранти се жале на непоштовање правила

Илустрација Фото З. Јовановић

У испитном каталогу на основу кога се већина матураната припремала за испит наведено је како ђаци не треба да памте хормоне еритропоетин и ангиотензинренин. Међутим, једно од питања на овогодишњој матури управо се односило на то.

Задатак је гласио: "На које ткиво делује хормон еритропоетин који бубрези појачано луче при дужем боравку у планинама?"

Матуранти су, према писању хрватских медија, најавили жалбе поводом тог питања, а неки чак захтевају да се питање у потпуности поништи и да се свима додели бод.

Национални центар за вањско вредновање образовања поручује да је задатак исправан и не тражи се присећање назива хормона еритропоетина, јер се назив хормона не треба памтити. Од ученика се очекује примена знања о улози бубрега у регулацији састава крви, рекли су из НЦВВО-а.

Наглашавају како је питање "у складу с испитним каталогом и да неће бити поништено нити ће се доделити бод матурантима".     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)