БОШЊАЦИ РАЗБИЛИ ДИПЛОМАТСКУ МРЕЖУ: Самовоља Бакировог СДА довела до катастрофалног стања у међународној политици БиХ

С. МИШЉЕНОВИЋ

12. 06. 2021. у 08:12

ПОСЛЕДЊИ дипломатски скандал БиХ, када је амбасадор БиХ при Савету безбедности УН Свен Алкалаја, кадар СДА и Бакира Изетбеговића без сагласности Председништва БиХ на седници коментарисаo пресуду генералу Младићу, показао је да СДА и бошњачко политичко Сарајево желе потпуну контролу над дипломатском мрежом БиХ. Иако је српски члан и председавајући ПБиХ Милорад Додик упутио писмо СБ УН и навео да Алкалај нема саглaсност ПБиХ да говори, "Бакиров војник" је то ипак урадио.

БОШЊАЦИ РАЗБИЛИ ДИПЛОМАТСКУ МРЕЖУ: Самовоља Бакировог СДА довела до катастрофалног стања у међународној политици БиХ

Фото С. Мишљеновић

Овим је само настављена пракса коју је успоставила Бисера Турковић, министар спољних послова БиХ и члан СДА да се у БиХ спољној политици мора само поштовати став бошњачког политичког кора и ништа друго!

Због оваквог деловања министарке Турковић и бошњачких кадрова у дипломатско-конзуларној (ДК) мрежи БиХ убудуће сви амбасадори који су именовани на предлог РС морају се обраћати прво Кабинету српског члана Председништва БиХ, а не МИП БиХ.

- Порушене су процедуре. Дао сам инструкцију свим нашим људима у амбасадама да не поступају по инструкцијама никога из БиХ, а поготово Бисере Турковић и да се обрате кабинету српског члана Председништва и да ћемо координирати активност - поручио је Милорад Додик, српски члан ПБиХ.

Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД у Парламенту БиХ, каже, за "Новости", да политика чији је један од вреднијих извршилаца Бисера Турковић у суштини најдиректније разара институције на чијем су челу, а самим тим и БиХ, иако су им "пуна уста" приче о томе како је желе сачувати и учинити функционалном.

- Пословник каже да без усаглашености сва три члана не може да буде ни наступа амбасадора. Ако кршите правила своје земље, наравно да не можете бити релевантан фактор у свету и наравно да не можете тражити од других актера да се придржавају тих истих правила - појашњава Сњежана Новаковић Бурсаћ. - Министарка Турковић деградира уравнотежену националну структуру у министарству на чијем је челу доводећи на руководна места искључиво Бошњаке на штету Срба, даје незаконите инструкције ДК мрежи, вређа представнике српског народа поредећи их са нацистима.

Очигледно је, тврди Снежана Новаковић Бурсаћ, да се не ради о некаквој бризи за функционалност БиХ, за њен углед у свету, него о покушају стварања партијско-породичних институција, што изискује одговарајућу реакцију која, што се тиче СНСД, неће изостати.

НА УДАРУ ТУРКОВИЋЕВЕ

МАРКО Милисав, амбасадор БиХ у Канади, а који је био на мети Бисере Турковић јер није желео да проводи њену самовољу, каже, за "Новости", да је позиција амбасадора БиХ именованих из реда српског народа незахвална јер се стално покушава да се тзв. дипломатија БиХ претвори у бошњачку дипломатију.

- Амбасадори из реда српског народа придржавају се ових правила професионално се односећи према својим задацима представљања сва три конститутивна народа. Нажалост, одређен број представника, пре свега бошњачког народа, заступа политику само једне стране и једног народа - истиче Милисав.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)