СИЛОВАЛИ И МУЧИЛИ СРБЕ: Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи 16 година затвора

О. МАТАВУЉ

12. 06. 2021. у 07:13

Суд БиХ осудио је Сенада Џанановића, званог Главогуз, на 11 година затвора, а Едина Гаџа, званог Кимун, на пет година због ратних злочина над српским цивилима у сарајевском насељу Алипашино поље.

СИЛОВАЛИ И МУЧИЛИ СРБЕ: Сенаду Џанановићу и Едину Гаџи 16 година затвора

Сенад Џанановић и Един Гаџо / Фото Суд БиХ

Главогуз и Кимун проглашени су кривим за ратни злочин против цивилног становништва. У пресуди се наводи да су они били припадници Територијалне одбране "Стела" и специјалних јединица такозване Армије БиХ, а злочине су починили од априла до августа 1992. Џанановић и Гаџа су, заједно са њима надређенима Јусуфом Јуком Празином и Самиром Кахвеџићем, свесно и вољно учествовали у удруженом злочиначком подухвату који је за циљ имао незаконито заточење цивила српске националности који су незаконито лишени слободе на подручју града Сарајева. Срби су подвргнути убиствима, силовањима, мучењу, нечовечном поступању, одвођењу на принудни рад и разним облицима телеснога и психичкога злостављања.

У завршној речи тужилац Владимир Симовић је истакао да су жртве, без изузетака, били цивили. У документима Центра служби безбедности Сарајево регистровано је да је Џанановић извршилац и саизвршилац седам убиства, а Гаџо три.

- Неспорно је из свих доказа да је Џанановић био човек који је уживало ауторитет у затвору. Он је био управник затвора који не само да је силовао, већ и омогућавао другим особама да то исто раде - рекао је Симовић, наводећи да је Гаџо био возач и чувар у објектима у којима су Срби затварни.

ШЕРИФУ ШЕСТ ГОДИНА

Шериф Мешановић правоснажно је осуђен у Суду БиХ на шест година затвора због злочина против цивилног становништва на подручју Хаџића. Мешановић је оглашен кривим као управник логора "Крупа" у Зовику, у периоду од јуна 1992. до средине 1994, за незаконито затварање, нечовечно поступање и присиљавање на принудни рад.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Велики повратак Доналда Трампа у Белу кућу – ово се дешава једном у 130 година!