ОТЕЛИ МУ ЗЕМЉУ, ПА НАПРАВИЛИ ЏАМИЈУ: Слободан већ 15 година иде по судовима, не одустаје од правде (ФОТО)

С. М.

11. 06. 2021. у 17:58

СЛОБОДАН Лозо из Врапчића код Мостара скоро петнаест година тврди да су џамија и тридесетак кућа изграђени на његовој земљи, због чега је покренуо тужбе и водио судске спорове све до Уставног суда БиХ, али је сваку изгубио.

ОТЕЛИ МУ ЗЕМЉУ, ПА НАПРАВИЛИ ЏАМИЈУ: Слободан већ 15 година иде по судовима, не одустаје од правде (ФОТО)

Фото: Топ Портал

Лозо наводи да је урађен огромни криминал, да су земљишне књиге измењене тако да је имовина његовог оца Анђелка Лозе сведена са 50.000 метара квадратних на свега 300 метара квадратних у новим, како каже, кривотвореним документима од мостарске грунтовнице до суда.

- Мој отац Анђелко је 1965. године од Општине Мостар купио око 50 дулума земље и уредно платио 240.000 тадашњих динара. Све је оригинално укњижено и ја имам три оригинална земљишно-књижна изватка. После 2000. године у мостарском грунту све мењају и фалсификују. Додељују земљиште за изградњу кућа и џамије. “Возају” ме са суда на суд. Изгубио сам на Општинском, Кантоналном, Врховном и на крају Уставном суду БиХ. Немам услова да се обратим Стразбуру, истакао је Лозо.

Он је у разговору за Срну навео више нема ни куће, те да је на том мјесту направљена нова бошњачка кућа.

- За ових 13 или 14 година изгубио сам више од 60.000 марака. Преко 500 пута сам дошао таксијем из Билеће у Мостар. Возали су ме по грунтовници. Све су избрисали као да не постоји, пребацивали на нове улошке. Земља настаје 2000. године. Значи досијеа нема. Овде је реч о 50.000 квадрата, а цена метра квадратног је око 50 марака. Зато је оволика ујдурма на мене, прича Лозо.

Он је нагласио да њему џамија не смета, никада ми није ни сметала, нека их праве, упитавши што на његовој земљи.

Уставни суд БиХ, као крајња судска инстанца у БиХ у пресуди из 2016. године одбио је апелацију Анђелка Лозе као неутемељену. У пресуди се наводи да апеланту ранијим пресудама није повређено право на правично суђење, нити је повређен принцип једнакости. Уставни суд закључује да нема повреде права на имовину.

- Из образложења пресуде Општинског суда у Мостару произилази да је апелант тужбени захтев темељио на тврдњи да је 1965. од туженог Града Мостара купио најамну зграду на парцели к.ч број 346/6 к.о Врапчићи површине 46.773 метра квадратна, да је тужени парцелисао и доделио трећим особама ради изградње објеката, да је радњама службених особа у Земљишнокњижном ођелу дошло до промене и кривотворења судских докумената и до фалсификовања пријавних листова, наводи се у пресуди.

У пресуди истог суда утврђено је да су апелант и тужени закључили уговор о купопродаји к.ч, 346/6 1965. године површине 300 метара квадратних. Суд наводи да је утврђено да предметна к.ч. и данас има исту површину, те да је наведена к.ч од 1965. имала исту површину.

Фото: СРНА

- Апелант није понудио доказе на које се позива, тј. Уговор о продају предметне некретнине површине 46.773 метра квадратна нити други релевантни доказ да је к.ч. 346/6 икада имала површину од 46.773 квадрата. На основу извештаја вештака геодете о кретању поседа закључено је да је апелант уписан као поседник на к.ч. 346/6 која по новом премјеру одговара к.ч. 160/1 к.о. Врапчићи из 1969. године и да и данас има површину од 300 квадрата, наводи се у пресуди.

Суд је оценио и да апелант није доказао да су на било који начин фалсификоване земљишне књиге и пријавни листови, те се наводи да је вештацима, као и суду омогућен увид у оригиналне земљишне књиге и оригиналне уговоре.

Суд наводи да апелант никада није доставио уговор о куповини 46.773 квадрата, већ само уговор о куповини 300 к.ч 346/6 површине 300 квадрата, те да се сви његови приговори одбијају као неутемељени и неосновани.

У пресуди се наводи да је Меџлис исламске заједнице доказао да његова парцела никада није била везана са апелантовом, да се она разликује по основном броју, а због чега није ни могла настати од апелантове парцеле.

Слободан Лозо, без обзира на све, верује да ће некада доказати да је реч о његовој земљи.

- Хоћу ли ја то дочекати - не знам, кроз сузе говори Лозо за Срну.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (15)