САСТАЛИ СЕ ЧОВИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ: Имамо три проблема

Novosti online

03. 06. 2021. у 19:18

ЛИДЕРИ ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић данас су у Сарајеву разговарали о изменама Изборног закона и исказали спремност за "ограничене измјене Устава БиХ".

САСТАЛИ СЕ ЧОВИЋ И ИЗЕТБЕГОВИЋ: Имамо три проблема

Фото: Принтскрин

Човић је рекао да мора бити договора и да ће без новог Изборног закона тешко бити организовани избори.

- Имамо три проблема. Главни је Изборни закон. Такође, говорили смо о федералном нивоу власти и испуњавању услова на путу ка ЕУ - рекао је Човић.

Он је додао да су разговарали и о законима о сукобу интереса, јавним набавкама, те о Високом судском и тужилачком савету БиХ.

- Дошли смо до тренутка када треба да позовемо сведоке нашег споразума у Мостару. Тада смо дефинисали оквире за изборе у Мостару и за Изборни закон - подсетио је Човић.

Он је поручио да се са сведоцима споразума у Мостару морају расправити "две круцијалне ствари", а тичу се избора у Дому народа и у Председништву БиХ.

- Желимо испоштовати све пресуде. Ако би дошли до усаглашеног става онда можемо причати о ограниченим изменама Устава БиХ - истакао је Човић.

Човић је додао да је то закључак данашњих разговора и изразио наду да ће у наредних седам до 10 дана имати заказане разговоре.

Изетбеговић је најавио нову рунду разговора и да ће им се ускоро прикључити и остале парламентарне странке у БиХ.

- У међувремену, Човић и ја ћемо се састати са пријатељима из међународне заједнице и покушаћемо дефинисати минимум у чему се слажемо - конкретно када су у питању пресуде Европског суда за људска права - рекао је Изетбеговић.

Он тврди да су ставови приближени и да је "благи оптимиста".

(СРНA)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)