ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ РЕГИСТРОВАН У КОМШИЛУКУ: Забележен први случај у Хрватској

Новости онлине

02. 06. 2021. у 10:18

ИНДИЈСКИ сој коронавируса стигао је у Хрватску.

ИНДИЈСКИ СОЈ КОРОНЕ РЕГИСТРОВАН У КОМШИЛУКУ: Забележен први случај у Хрватској

Фото: ЕПА

Ива Пем Новосел из Хрватског завода за јавно здравство, у емисији Студио 4, потврдила је да је у Хрватској детектован индијски сој коронавируса.

Пем Новосел је рекла како је у Хрватској најприсутнији британски сој вируса, али да је детектован и индијски сој. Нови сојеви су прилично заразни, брзо се преносе. Не сме се ширити паника.

- Откривен је пре неколико дана у Сплитско-далматинској жупанији, али то су појединачни случајеви па нема разлога за панику, рекла је и додала да се треба пазити.

Индијски сој коронавируса даје сличне симптоме као и остали сојеви вируса САРС-ЦоВ-2, дакле, повишену температуру, губитак чула мириса и укуса, кашаљ, рељефасти језик познат још и као ковид-језик, беличасте промене на нокатној плочи познате још и као ковид-нокти, умор, главобољу...

Оно што је до сада познато о индијској варијанти јесте да има две значајне генетске промене у површинском протеину - Е484Q и Л452Р. Због тога је добила назив „дупли мутант“. То, међутим, не значи да је индијска варијанта двоструко заразнија или опаснија научници још нису то доказали.

(Вијести.хр)

Ускоро опширније

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)