ПРВИ ПУТНИК ЈОСИП БРОЗ: На данашњи дан прорадила пруга Београд-Бар

Д. Б. М.

30. 05. 2024. у 06:30

ПЛАВИ воз – један од најпознатијих и најпопуларнијих возова у целом свету изграђен је давне 1959. године за путовања некадашњег председника бивше СФРЈ (Социјалистичке Федеративне Републике Југослације) Јосипа Броза Тита.

ПРВИ ПУТНИК ЈОСИП БРОЗ: На данашњи дан прорадила пруга Београд-Бар

Фото П. Милошевић

Воз је пројектован да задовољи све услове за Титов угодан боравак, као и протоколарне обавезе током путовања у земљи и у иностранству.

Први пут је из Београда према Бару кренуо на данашњи дан 1976. године. Овим догађајем тадашња југословенска, а садашња српска престоница је пругом спојена са морем.

Иначе, маршал Тито је Плавим возом прешао више од 600 хиљада километара путујући њиме пругама кроз Југославију, али и ван ње уФранцуску, Пољску, Аустрију, Мађарску, Румунију, Бугарску, Грчку и СССР. А, овим возом путовало је преко 60 страних државника и државних делегација међу којима су и најутицајнији лидери 20. века : Хрушчов, Брежњев, У Ну, Насер, Ганди, Ахмед Бен Бела, Секу Туре, Џелал Бајар, Константин Караманлис, грчки краљ Павле и краљица Фредерика, британска краљица Елизабета, принц Филип и принцеза Ана, као и многи други.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

ОРЛОВИ ЛЕТЕ КА ПРВОЈ ЕВРОПСКОЈ ПОБЕДИ Србија против Словеније у наставку Еура

24 године након историјског окршаја на Еуру 2000. године у Белгији и Холандији, Србија и Словенија се од 15 часова састају у 2. колу групе Ц Европског првенства. Словенија је тада шокирала СР Југославију и повела са 3:0, али су Плави успели да остваре један од најлуђих повратака у историји Европских првенстава изједначивши резултат на 3:3 за само 6 минута.

20. 06. 2024. у 10:00

Коментари (0)

ЕНГЛЕСКА У ВЕЛИКОЈ ПАНИЦИ: Шта ћемо ако се Србија сад повуче са ЕУРО 2024?!