ПИВО ЈЕ ЗАИСТА УКУСНИЈЕ КАДА ЈЕ ХЛАДНО: Научници су открили и због чега
ЧАША пива заиста има бољи укус када се сервира хладна, и то ледено хладна, показало је недавно истраживање кинеских научника.
Фото: Профимедиа
Ствар је у томе што на различитим температурама етанол у пиву долази до мање или више изражаја, што утиче и на доживљај овог напитка.
ТЕМПЕРАТУРА ЗАИСТА МЕЊА УКУС ПИВА
Зависно од температуре на којој се сервира, пиво има потпуно другачији укус, а све због узајамног односа воде и етанола (односно алкохола) у њему који формирају калстере различитих облика на молекуларном нивоу. При ниским температурама, алкохол у пиву формира пирамидалне облике око молекула воде, што доприноси бољем укусу, преноси магазин Њујорк Пост. У идеалном случају, пиво би требало сервирати на температури до 3 степена Целзијуса, како би се "отвориле" све његове укусне ноте.
НИСКЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ПРИКРИВАЈУ ЕВЕНТУАЛНЕ НЕДОСТАТКЕ ПИВА
Међутим, идеална температура на којој се пиво сервира има и своје нијансе и зависи од врсте овог благоалкохолног напитка. Код светлих, комерцијалних пића нижа температура даје освежавајући карактер и пружа осећај да оно "клизи низ грло", док уједно и прикрива потенцијалне недостатке попут специфичне ароме. Са друге стране, на ниским температурама се појачавају горчина и сувоћа напитка, па може доћи и до контраефекта, односно појачавања осећаја жеђи.
НА СОБНОЈ ТЕМПЕРАТУРИ ПИВО ГУБИ ГОРЧИНУ
Насупрот томе, топлина пива отвара широку лепезу арома које су садржане у пиву и ставља их у први план. Међутим, како се температура приближава собној, и укуси почињу да бледе, а заједно са њима и горчина и карбонизација (односно газираност) пива. Тако оно од освежавајућег напитка богате ароме постаје пиће бледуњавог, готово непостојећег укуса, што већина пивопија никако не воли. Истина, тако оно постаје питкије, али то обично није особина коју љубитељи пива траже на дну кригле.
(rt.rs)
БОНУС ВИДЕО - РУСКИ БОМБАРДЕРИ У АКЦИЈИ: Борбена мисија у правцу јужног Доњецка
"ТА КУЋА ЈЕ СТВАРНО УКЛЕТА" Мајци и оцу пререзао гркљан, па себи исекао вене: Нови детаљи породичне трагедије у Чачку
ПРВИ резултати истраге трагедије која је откривена у суботу ујутру у породичној кући у близини „Слободине“ раскрснице у Чачку, говоре да је Владимир Чарапић (47) ножем преклао врат својој мајци Мили (72), а потом и свом оцу Неђу (79). Затим је себи истим сечивом нанео више убода по грудима и стомаку, а на крају је пререзао вене леве руке и тако на смрт искрварио.
07. 12. 2025. у 13:36
НОВО РЕШЕЊЕ ЗА УКРАЈИНУ: Европа прави план у случају да се САД повуку из конфликта
ЕВРОПСКЕ дипломате припремају сценарио подршке Украјини у случају повлачења САД из конфликта, преноси Блумберг, позивајући се на изворе.
07. 12. 2025. у 13:19
Завршио глуму, па радио на мешалици, рат га удаљио од љубави - животни пут Јова Максића
ДЕТИЊСТВО глумца Јова Максића обликовало се у малој сеоској средини подно Динаре, у селу Плавно код Книна, где је породица живела због очевог свештеничког службовања. Рани период живота описује као време потпуне слободе и радости, када је готово читаво село било простор за игру и маштарије. У таквој атмосфери формирала се његова емотивна структура — везаност за заједницу, топлина породичних односа и захвалност за једноставне ствари.
07. 12. 2025. у 11:41
Коментари (0)