ПРОНАЂЕНА СОБА ЗА РОБОВЕ: Ископани остаци који ће помоћи у реконструкцији завршне фазе ерупције Везува

Новости онлајн

02. 04. 2023. у 13:18

НОЋ пре него што ће 24. августа 79. године н.е. доћи до ерупције Везува, врло вероватно да ниједан становник Помпеје није ни посумњао шта се дешава испод земљине површине. Многи данас чак сматрају да они уопште нису ни били свесни да су падине прекривене виноградима и усевима скривале "успавани" вулкан, који ће у једном тренутку почети да избацује пепео и лаву - неки истраживачи тврде да се овај догађај одиграо у октобру - и на тај начин запечати судбину свих оних који су се нашли у његовој близини.

ПРОНАЂЕНА СОБА ЗА РОБОВЕ: Ископани остаци који ће помоћи у реконструкцији завршне фазе ерупције Везува

Фото: Профимедиа

Ипак, једном када се Везув "пробудио" врло брзо су се римски градови Помпеја и Херкуланум нашли затрпани испод 6 м вулканског пепела. Масивна ерупција је резултирала испуштањем смртоносних облака гасова, растопљеног камена и врућег пепела високо у небо, ослобађајући количину енергије до 100.000 пута већу него што је ослобођена приликом експлозије нуклеарних бомби у Хирошими и Нагасакију.

Живот у Помпеји током последњих сати

У северном делу Помпеје налази се Цивита Гиулиана, вила у којој се некада давно производило уље и вино. Њу је први пут истраживао, почетком 20. века италијански племић, маркиз Ђовани Империјали. Током ископавања откривено је неколико стамбених просторија и делова у којима се производила храна. Недавно су археолози дошли до нових импресивних налаза, попут остатака кочије украшене рељефима у сребру, штале и собе у којој су живела три роба.

Међутим, након ових открића у њој су настављени радови са циљем заштите дела локалитета од пљачкаша, након чега су археолози дошли до нових открића и ископали остатке посуђа, бокала и керамичких посуда које су биле поређане наопачке, дуж зидова просторије која је била намењена робовима. За које страживачи верују да ће им помоћи да реконструишу свакодневни живот у граду током завршне фазе ерупције Везува.

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО: ЕВАКУИСАНО ЧИТАВО МЕСТО - У Минесоти из шина исклизнули вагони теретног воза

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

Коментари (0)

НЕМА ПРЕДАЈЕ! Читава престоница се сакрила због невремена, али не и ова девојка - она је имала јако важан задатак (ВИДЕО)