ПОСЕТА КОЈА ЈЕ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ ПРЕ СКОРО 50 ГОДИНА: Краљица Елизабета тражила необичан поклон од немачког председника

Танјуг

28. 03. 2023. у 07:35

ДВА коња прикладна за краљицу, молимо, то је оно што је протокол британске круне тражио као поклон током државне посете британске краљице Елизабете II Немачкој 1978. године, пише немачки недељник Шпигл.

ПОСЕТА КОЈА ЈЕ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ ПРЕ СКОРО 50 ГОДИНА: Краљица Елизабета тражила необичан поклон од немачког председника

Фото: АП

Захтев да Немачка обезбеди овако скуп поклон за британску краљицу изазвао је тада неверицу међу немачким политичарима који су израчунали да краљичин захтев кошта више од било ког другог захтева неког шефа стране државе који је посетио Немачку од краја Другог светског рата, преноси АП.

Ипак, тадашњи немачки председник Валтер Шел одобрио је овај "краљевски поклон" у интересу добрих билатералних односа, наводи се у чланку хамбуршког недељника који се позива на архивске податке.

У чланку Шпигла се такође наводи да је омиљени аперитив покојне британске краљице био џин-тоник, као и то да Елизабета II није волела хеликоптере.

У архивској грађи се наводи да је британска амбасада била забринута због могућих протеста локалног становништва уколико би Елизабета II током своје посете Немачкој 1992. године посетила Дрезден, град који је био сравњен са земљом у савезничким бомбардовањима током Другог светског рата.

На крају је ипак присуствовала служби у локалној цркви и углавном је добро дочекана од стране локалног становништва, пише Шпигл.

Још једно осетљиво питање искрсло је током те посете - да ли да Елизабета II одржи говор у Бундестагу.

Шпигл пише да је тадашњи немачки канцелар Хелмут Кол изнео примедбе с тим у вези, вероватно због свог дуготрајног незадовољства у вези са напорима које је улагала Велика Британија у намери да блокира поновно уједињење Немачке. Елизабета је укупно пет пута била у државним посетама Немачкој, последњи пут 2015. године, али Шпигл је објавио само архивске податке старије од 30 година.

БОНУС ВИДЕО: УНИШТЕНА МИНА ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА: Погледајте контролисану експлозију у Ријечком заливу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Запад хоће рушење Вучића!

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да је поклапање ескалације ситуације на Косову и Метохији са протестима у Београду „очигледан притисак“ на српско руководство и да је „циљ Запада промена политике Србије“.

03. 06. 2023. у 15:03

Коментари (0)

ДРХТАЛА САМ ЗБОГ МОКЕ СЛАВНИЋА Драгана се присетила неугодне ситуације: Рекао је, ништа не брини