НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Археолози пронашли полудраго камење старо скоро 2.000 година (ФОТО)

Novosti online

05. 02. 2023. у 23:34

АРХЕОЛОЗИ су открили 30 комада полудрагог камења старог скоро 2.000 година након што су га њихови власници изгубили на локалитету у данашњем Карлајлу, иза Хадријановог зида.

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Археолози пронашли полудраго камење старо скоро 2.000 година (ФОТО)

Фото: Pixabay

Стручњаци сматрају да посетиоцима древних јавних купатила испадало камење са накита по базенима и завршило у канализацији много векова све касније све док није откривено у ископинама. Претпоставља се да је камење је испадало из прстенова јер је лепак вероватно слабио у парним купатилима.

То су били угравирани драгуљи, познати као дубоки. Иако су једва неколико милиметара у пречнику, носе слике чија изванредна занатска вештина сугерише да су у своје време – крајем 2. или 3. века – били скупи предмети.

Један купач је изгубио аметист који приказује Венеру, држећи или цвет или огледало. Други је изгубио црвено-браон јаспис са сатиром који седи на стенама поред светог стуба.

Стручњак који води ископавање купатила Френк Гјеко био је запањен колекцијом:

- Невероватно је. Само су испадали из прстенова људи који су користили купатила. Били су постављени биљним лепком и, у врелом и знојавом купатилу, испали су из прстена. Можда нису ни примећивали док не би стигли кући јер је то прави камен који испада из прстенова - рекао је он.

Чини се да су Римљани били суочени са дилемом са којом се и данас суочавамо: да ли ризиковати да се изгубе драгоцености у води или да их украде лопов док су се купали.

То се огледа у неколико „плоча са проклетством“ пронађених на више места, на којима се жели освета починиоцима таквих злочина.

Једна од тих клетви усмерена је на крадљивца прстенова:

- Све док неко, било да је роб или слободан, ћути или нешто зна о томе, може бити проклет на крв, очи и сваки уд, па чак и да му сва црева буду сасвим поједена ако је украо прстен.

Купатило је било поред најважније римске тврђаве на Хадријановом зиду, северној граници царства, која је имала елитну коњичку јединицу и имала везе са царским двором, пише Гардијан.

Ископавања ће се наставити следеће године, али докази који су до сада пронађени – укључујући плочице са царским жигом – сугеришу да је комплекс купатила био монументалан и раскошан.

- Не можете наћи такве драгуље на римским локацијама ниског статуса. Дакле, они нису нешто што би носили сиромашни - рекао је Гјеко.

Осим њихове декоративне сврхе, као прстење које носе мушкарци и жене, постојала је симболика унутар њихових слика. Новооткривени дубоки детаљи укључују војне теме, као што је бог Марс који држи копље, и плодност, посебно шармантна слика миша који грицка грану – Римљани су мишеве видели као симболе поновног рођења или плодности.

- Неки од дубоких записа су минускуални, око 5 мм; 16 мм је највећи дубоки запис. Занатско умеће да се гравирају тако мале ствари је невероватно.

Открића одвода такође укључују више од 40 женских укосница и 35 стаклених перли, вероватно из огрлице.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО: КАО ДРВО ЖИВОТА: Зима у мочварама Паиђина у Кини "исцртала" несвакидашњу сценографију

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЧКАЉИН ИНТЕРВЈУ ПРЕД СМРТ Ја гладујем? Ма где то има? Мучимо се... Као и сваки пензионер