ЕВО КАКВЕ ЈЕ ОЦЕНЕ У ШКОЛИ ИМАО НИКОЛА ТЕСЛА: Из овог предмета је био најгори

Novosti online

03. 02. 2023. у 17:17

ПРВИ разред основне школе похађао је у родном Смиљану. Отац Милутин рукоположен је за проту у Госпићу, те се породица преселила у ово место 1862. године.

ЕВО КАКВЕ ЈЕ ОЦЕНЕ У ШКОЛИ ИМАО НИКОЛА ТЕСЛА: Из овог предмета је био најгори

Тесла испред калема, Фото Википедија

Преостала три разреда основне школе и трогодишњу Нижу реалну гимназију завршио је у Госпићу.

Тешко се разболео на крају трећег разреда школе 1870. године. С јесени је отишао у Раковац крај Карловца да заврши још три разреда Велике реалке. Матурирао је 24. јула 1873. године у групи од свега седам ученика са врло добрим успехом јер је из нацртне геометрије био довољан. Тада је имао 17 година. Након завршене матуре вратио се у Госпић и већ први дан разболео од колере. Боловао је девет месеци. У тим околностима успео је да убеди оца да му обећа да ће га уместо на богословију уписати на студије технике.

У школи је био добар ђак, једино му слободно цртање није полазило за руком. Као дете Тесла је био левак, али се касније научио служити обема рукама. Његов омиљени предмет била је математика. Имао је необичну способност да замисли предмет и да му се он прикаже као жив и стваран. Касније, када би размишљао о својим изумима, готово никада ништа није блежио на папир већ је све држао у глави, тек је у средњим годинама почео са прави белешке. Уколико се радило о било каквом проблему из аритметике или алгебре, Никола би пред собом видио замишљену плочу с написаним задатком, а на плочи би се редале све радње и сви знаци потребни за његово тачно решење.

Уосталом, већ од Теслина времена психолози и парапсихолози су проучавали особе које су, према њиховим извештајима, застиа могле да пројектују своје менталне слике на свитке неекспонираног фотографског филма.

Да би се ослободио слика које су га прогониле и осетио барем привремено олакшање, млади је Никола сам себи почео предочавати измишљене светове. Сваке би ноћи кренуо на неки измишљени пут и тако видио нова места, градове и земље, живио у њима, сусретао људе и склапао пријатељства. Због својих способности чак је понекад био сумњив професорима, будући да је изузетно брзо могао доћи до тачног решења задатака које би они постављали. У једном од виших разреда професор из математике му је дао нижу оцену. Тесла је остао јако повређен и одлучио је да се пожали управнику школе и затражи да га испитају пред комисијом. На испиту је млади Тесла бриљирао и након тога добио одличну оцену.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ Новости сазнају: Није чак ни питао за дете

НЕВЕРОВАТНА РЕАКЦИЈА ОЦА ЗЛОСТАВЉАНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ "Новости" сазнају: Није чак ни питао за дете

У ПРОСТОРИЈАМА Првог основног јавног тужилаштва у Београду саслушан је осумњичени Урош Пашајлић, који је осумњичен да је држао заточену ћеркицу од осам година у стану на Звездари.

30. 03. 2023. у 14:00

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

БОЈКОТУЈУ И ФАРБУ ЗА КОСУ: Наставља се срамна кампања Приштине против куповине српских производа на Косову и Метохији

НА Косову и Метохији наставља се кампања против куповине производа из Републике Србије и сада је, након спотова и протеста, покренут и сајт "Бојкото 860", који позива на бојкот српских производа.

30. 03. 2023. у 14:08

Коментари (0)

ЛЕОПАРДИ СУ ПРЕСКУПИ, ТО НИЈЕ ЧУДЕСНО ОРУЖЈЕ: Чешки генерал о украјинским тенковима - Подсетио на турску катастрофу