НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Супермаховина спас од поплава

Novosti online

01. 10. 2022. у 22:57

НАУЧНИЦИ су открили да маховина може драстично успорити отицање воде током јаких киша. На тај начин смањује се ризик од појаве поплаве, као и њихове јачине, поручују стручњаци.

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ: Супермаховина спас од поплава

Фото: Free Images Pixabay

Истраживање споведено у „лабораторији на отвореном“ у Пик Дистрикту на северу Енглеске, показало је да маховине из рода Sphagnum могу да помогну у спречавању или ублажавању поплава. Научници из организације за очување природе "Moors for the Future Partnership", који су спровели шестогодишњу студију о овој маховини, открили су да би њено сађење у планинским пределима могло драматично да успори брзину којом вода отиче са обронака, спречавајући да се речни сливови оптерете водом низводно.

Резултати показују да је маховина из поменутог рода смањила вршни проток (максималну количину воде која улази у реку након олује) за 65 одсто. Утврђено је да маховина продужава период од падања кише па до момента када кишница уђе у водоток и то за 680 одсто.

Више од 50.000 појединачних биљака маховине из рода Sphagnum, које су величине новчића од 50 пенија, засађено је у мочварним деловима висоравни Киндер. У питању је највиша тачка националног парка Пик Дистрикт и део је „лабораторије на отвореном“. Пре него што је маховина засађена на Киндеру, површински слој брда чинио је тресет, што је значило да би се након олује кишница одмах сливала у ниже крајеве, чинећи их подложнијим поплавама.

Фото: Free Images Pixabay

Садња маховине би стога могла донети важне еколошке користи. Ова биљка има способност да апсорбује воду до 20 пута веће запремине од сопствене тежине, што значи да се више кишнице може задржати у вишим пределима и потом постепено спуштати у речни слив како би се спречило изливање. Такође, маховина може помоћи у заштити слојева тресета испод ње и може се акумулирати током времена како би створила нове слојеве тресета који су неопходни за складиштење угљеника. Истраживачи кажу да ће се предности садње маховине повећавати током времена како биљка буде расла и да садња маховине има потенцијал да донесе користи по климу, квалитет воде и јачину поплава и то на глобалном нивоу.

Том Спенсер из организације за очување природе Moors for the Future Partnership, оценио је да су резултати „запањујући“ и истакао драматичне ефекте које је маховина имала на сливање воде у реку. Садња маховине, како каже, могла би да буде „моћно средство за свођење ризика и озбиљности поплава на минимум“, што би имало далекосежне користи за све што се налази низводно од биљног и животињског света до људских насеља.

Фото: Free Images Pixabay

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

КАКО ПРЕПОЗНАТИ ЛАЖОВА? Пет нервозних навика које их одају