ОТКРИЛИ АВИОН КОЈИ ЈЕ НЕСТАО 1960: Рекордно топљење швајцарских глечера, појавила се стена која је била под ледом миленијумима

Срна

28. 09. 2022. у 00:56

ШВАЈЦАРСКИ глечери топили су се ове године најбржим темпом од када је пре више од једног века започето бележење података, саопштило је у уторак тело за мониторинг ГЛАМОС.

ОТКРИЛИ АВИОН КОЈИ ЈЕ НЕСТАО 1960: Рекордно топљење швајцарских глечера, појавила се стена која је била под ледом миленијумима

Фото: Принтскрин

Топљење је било толико екстремно да се на једној локацији појавила основна стена која је миленијумима била под ледом, а на другом месту је откривен авион који је нестао пре више деценија, тачније 1960. Многи мањи глечери су потпуно нестали. Глечери су ове године изгубили додатних шест одсто преостале запремине у односу на прошлу годину.

- На основу климатских сценарија знали смо да ће ова ситуација доћи, али некада у будућности. Сазнање да је будућност већ стигла било је изненађујуће и шокантно искуство овог лета - изјавио је Матијас Хус, шеф службе ГЛАМОС.

Више од половине глечера на Алпама налази се у Швајцарској, а у овој области просечна температура расте двоструко брже него на глобалном нивоу. Научници су широм Алпа, укључујући Хуса, били приморани да хитно поправљају своју опрему на десетинама локација јер је због топљења леда постојала опасност од померања мерних шипки и губитка података.

Ове године је изгубљено око три километра кубна леда, што је последица изузетно малих падавина снега прошле зиме у комбинацији са топлотним таласима који су се понављали. Снежне падавине омогућавају обнављање леда који се истопи преко лета и помажу да се глечери заштите од додатног топљења тиме што одбијају сунчеву светлост назад у атмосферу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШИПТАРСКЕ ПРОВОКАЦИЈЕ: Заставе Албаније на улицама Дохе пред утакмицу Србија - Швајцарска (ВИДЕО)