СПЕКТАКЛ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АСТРОНОМИЈЕ: Јупитер ће 26. септембра бити најближи Земљи у последњих 59 година

Novosti online

25. 09. 2022. у 00:48

ЉУБИТЕЉЕ свемира у понедељак, 26. септембра, очекује прави спектакл на ноћном небу, јер ће се Јупитер, највећа планета Сунчевог система, наћи у опозицији, наводи НАСА.

СПЕКТАКЛ ЗА ЉУБИТЕЉЕ АСТРОНОМИЈЕ: Јупитер ће 26. септембра бити најближи Земљи у последњих 59 година

Принтсцреен

Са становишта Земљине површине, опозиција се дешава када се астрономски објекат диже на истоку док Сунце залази на западу, чиме се тај објекат и Сунце позиционирају на супротне стране Земље.

Јупитерова опозиција се дешава сваких 13 месеци, због чега планета изгледа већа и светлија него у било које друго доба године. Али то није све - Јупитер ће се у исто време наћи на најмањој удаљености од Земље у последњих 59 година, односно од 1963. године. У својој најдаљој тачки, Јупитер је од нас удаљен око 965 милиона километара, док ће у понедељак та удаљеност износити "само" око 590 милиона километара.

Јупитеров најближи приступ Земљи се ретко поклапа са опозицијом, што значи да ће овогодишњи поглед на гасовитог џина бити изванредан - под условом да небо буде ведро.

- Са добрим двогледом, централна трака и три или четири сателита би требало да буду видљиви -  рекао је Адам Кобелски, истраживачки астрофизичар из агенције НАСА. - Важно је запамтити да је Галилео поспатрао ове месеце помоћу оптике из 17. века. Једна од кључних ствар за посматрање биће стабилан носач за било који систем који користите.

Кобелски препоручује телескоп од најмање 4 инча како би се јасно видела Велика црвена пега и траке на Јупитеровој површини.

(Smartlife)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

КУРТИЈЕВО ЛУДИЛО НЕ СТАЈЕ: Хитна помоћ упућена ка мосту у Митровици и насељу Три солитера (ФОТО)

ПОСЛЕ изненадног десанта такозване косовске полиције и представника Централне изборне комисије на зграду Општине у Зубином Потоку, Аљбин Курти неславно је окончао свој сулуди чин чији циљ је био да Србе на северу Косова и Метохије и физички натера да изађу на његове лажне изборе.

06. 12. 2022. у 15:22 >> 15:25

Коментари (0)

ТРАЖИО САМ ЈЕ ПО ЈУТЈУБУ: Познати српски фудбалер лудо волео Мају Манојловић