НАЈТОПЛИЈЕ ЛЕТО ДО САД: Европска унија забринута због извештаја Службе за климатске промене

Novosti online

08. 09. 2022. у 22:50

ОВОГОДИШЊИ топлотни таласи и суше које су уследиле резултирале су најтоплијим летом у забележеној европској историји, наводи се у извештају Коперникове службе за климатске промене (Ц3С) – агенције за посматрање Земље коју финансира ЕУ.

НАЈТОПЛИЈЕ ЛЕТО ДО САД: Европска унија забринута због извештаја Службе за климатске промене

Фото: Депоситпхотос

У својим налазима, који су објављени у четвртак, Ц3С напомиње да су просечне температуре од јуна до августа биле за 0,4 степена Целзијуса изнад претходног најтоплијег лета, које је забележено 2021. У међувремену, температуре у Европи у августу су премашиле рекорд из 2018. целих 0,8 степени Целзијуса.

Агенција такође напомиње да је август 2022. био много сушнији од просека у великим деловима Европе, док су у већем делу Скандинавије и јужне Европе услови били претежно влажнији од просека.

- Не само да смо имали рекордне августовске температуре, већ и за цело лето, при чему је претходни летњи рекорд био стар само годину дана - рекла је Фреја Вамборг, виши научник у Служби за климатске промене Коперникус.

У међувремену, прошли август је постао трећи најтоплији август до сада, са просечном температуром за 0,3 степена Целзијуса вишом од просека за месеце од 1991. до 2020.

Портпарол Европске комисије Јоханес Барке изјавио је прошлог месеца да је суша овог лета у Европи била најгора у најмање последњих 500 година, позивајући се на извештај Заједничког истраживачког центра, који сугерише да је 47 одсто Европе патило од дефицита влаге у земљишту.


БОНУС ВИДЕО: РУДНИЧКЕ ТАЈНЕ - ОСТРВИЦА САЧУВАЛА ГРБ ВИТЕЗА ЖАРКА
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

ИМАМ ПЕТОРО ДЕЦЕ, ОСТАЈЕМ НА СВОМ ОГЊИШТУ: Отац рањеног Бобана - Албанци су јутрос наставили са провокацијама

СИН ми је добро, ушили су му рану али је још у болници. Иако је полиција ухапсила сву тројицу нападача, двојицу малолетника су пустили а оног старијег од 46 година су задржали. Страшно је то што су мог сина, који уопште није проблематичан, напали из чистог мира док је шетао пса.

04. 02. 2023. у 11:56

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

ЗАТО СЕ ПОВУКАО ИЗ ПОЗОРИШТА: Јовановић се већ пет година бори са болешћу и боловима, а покојном женином оцу ће испунити жељу

КАДА се глумац Драган Гаги Јовановић 2018. године повукао из позоришта због јаких болова у леђима услед дискус херније, није ни слутио да ће пауза трајати близу пет година.

06. 02. 2023. у 13:11

Коментари (0)

СТАВ БЕОГРАЂАНА: Питали смо грађане шта мисле о забрани пушења у затвореном коју тражи министарка Даница Грујичић (АНКЕТА)