ФАЛИ САМО КЛИНТ ИСТВУД: Продаје се град из шпагети вестерна Серђа Леонеа (ВИДЕО)

Novosti online

01. 07. 2022. у 22:50

СЦЕНОГРАФИЈА изграђена на осам хектара шездесетих година за један од најпознатијих филмова Серђа Леонеа, у шпанској пустињи Табернас, продаје се за 2,8 милиона евра.

ФАЛИ САМО КЛИНТ ИСТВУД: Продаје се град из шпагети вестерна Серђа Леонеа (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Јутјуб

Издижући се из неравног пустињског пејзажа, иза климавих врата салуна из 19. века пружа се широка, прашњава улицу прошарану шталама и стубовима за везивање коња. То је чувени део америчког дивљег запада изграђен у Шпанији – и на продају је. Локација у близини јужног шпанског села Табернас наговештава јединствену мешавину култура које су се удружиле пре неколико деценија да би створиле производ познат широм света.

Почетком шездесетих, група, углавном италијанских, филмских редитеља искористила је необичне исклесане стене у овој пустиње како би снимили своје верзије вестерна.

Међу најпознатијим режисерима овог жанра био је Серђо Леоне, Италијан чији су филмови попут "Добар, лош, зао" и "За шаку долара" прославили Клинта Иствуда.

Крајем шездесетих, Леоне, на врхунцу славе, стиже у Табернас са „карт бланшом“ да уради сценографију за филм који ће се сврстати међу његове најамбициозније подухвате – Било једном на Дивљем западу. Његов тим је изградио раскошну сценографију изградње железнице где ће се обрачунати Хенри Фонда и Чарлс Бронсон. Пола века касније, сет на осам хектара изграђен за филм продаје се за 2,8 милиона евра.

- Ми не продајемо само земљу, већ продајемо мали део историје Алмерије - каже Хосе Руда из агенције за некретнине.

Сет је коришћен и касније за снимање других вестерна. Данас се на овој локацији налази туристичка атракција и спорадично се користи за снимање реклама и музичких спотова. Али слава да је наменски направљена за Било једном на Дивљем западу, који се сматра једним од најбољих вестерна, опстаје. То је препорука за коју се власници, који желе да се повуку након што су чували ове објекте више од четири деценије, надају да ће привући потенцијалне купце.

- Власници би волели да виде да је се локација врати у живот какав је имала седамдесетих и осамдеседих, када су редитељи долазили да снимају - наводи Хосе Руда.

Више од једне деценије, Табернас је био домаћин фестивала вестерн филма у Алмерији – који се сматра „највећим европским филмским догађајем посвећеном вестерн жанру“.

- Ово није место за изградњу забавног парка - сматра Руда. - У њему постоји толико историје која лако може да се искористи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВАКО ЈА ЗАМИШЉАМ ПАКАО Снимак са плаже у Црној Гори изазвао бурне реакције: Радије бих седела код куће