АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ПЕРУУ: Хтео да реновира имање, а испод куће - пронађена гробница „за елиту“ (ВИДЕО)

Novosti online

24. 06. 2022. у 00:18

ИСПОД једне породичне куће у главном граду Перуа откривена је посебна гробница „за богате“.

АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ПЕРУУ: Хтео да реновира имање, а испод куће - пронађена гробница „за елиту“ (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Структура стара 500 година пронађена је у радничкој области Лиме, а истраживачи сматрају да су у гробници остаци припадника некадашње друштвене елите. На локацији, на којој су се организовале сахране, пронађени су људски остаци умотани у тканину, поред керамике и финих украса.

Главни археолог Хулио Абанто рекао је за Ројтерс да је гробница стара 500 година садржала више остатака чврсто умотаних у тканину. Рекао је да су покопани вероватно из елите друштва Руричанчо, културе која је некада насељавала данашњу Лиму пре него што су моћне Инке завладале царством широм западне Јужне Америке 1400-их.

Иполито Тица, власник куће у Лими, рекао је да је био веома узбуђен због изненађења откривеног испод његовог дома.

- То је невероватно. Заиста немам друге речи да то опишем - рекао је Тица, изражавајући наду да ће будуће генерације у радничком насељу Сан Хуан де Луриганчо боље ценити богату историју која је „свуда око њих".

Ископавања су почела у мају након што су планови за изградњу и реконструкцију куће и имања Иполита Тице покренули питање неопходних археолошких истраживања. Округ Лима је познат по стотинама археолошких налаза из култура које су се развијале пре и после Инка.

(ртс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШТА КАЖЕ ЗАКОН: Сме ли се возити у папучама и штиклама - међу возачима постоји велика заблуда везана за ову тему