СУНЧЕВА ОЛУЈА СУТРА ПОГАЂА ЗЕМЉУ: Стиже бура из свемира због експлозије (ВИДЕО)

Novosti online

13. 04. 2022. у 22:10

НЕАКТИВНА "мртва“ Сунчева пега, означена као АР2987, изненада је експлодирала 11. априла и избацила огромне количине материјала који је кренуо према Земљи. Последице ове експлозије, према проценама, осетиће се на Земљи 14. априла.

СУНЧЕВА ОЛУЈА СУТРА ПОГАЂА ЗЕМЉУ: Стиже бура из свемира због експлозије (ВИДЕО)

Фото: Free Images Pixabay

Према проценама Центра, ова експлозија ће вероватно утицати на нашу планету 14. априла. Сунчеве пеге су привремене појаве на површини Сунца (фотосфера), које се појављују као тамне тачке у односу на околна подручја.

Оне су нешто хладније од околине фотосфере, а изгледају као тамне поре. Ове тачке су привремене и могу да трају неколико сати или неколико недеља. Идеја о "мртвој“ Сунчевој пеги је више поетска него научна, објашњава Филип Џаџ, соларни физичар из Опсерваторије у Националном центру за истраживање атмосфере (НЦАР), али конвекција Сунца разбија ове тачке.

Без обзира на будућност АР2987, Сунчева пега је 11. априла у 5.21 по универзалном времену и ослободила соларну бакљу класе Ц. Такве бакље настају када плазма и магнетна поља изнад Сунчеве пеге попусте под стресом, убрзавају ка споља, наводи Џаџ, јер би налетели на густ материјал ако би се спустили према унутрашњости Сунца.

Бакље класе Ц су прилично честе и ретко изазивају било какве ударе директно на Земљу. Понекад, као са овом ерупцијом, соларне бакље могу изазвати избацивање масе из короне, што су огромне ерупције плазме и магнетних поља са Сунца које путују ка свемиру милионима километара на сат.

Соларне бакље класе Ц, како наводе у Центру за прогнозу свемирских временских прилика, ретко покрећу масу из короне, а када се то и догоди, оне су обично споре и слабе. При судару са честицама у Земљиној атмосфери долази до јонизовања гаса и појаве светлости. Ова појава се уочава у поларним подручјима, због чега је добила име поларна светлост или аурора бореалис (односно аурора аустралис на јужној Земљиној хемисфери).

Уколико је Сунчева активност већа, појачано деловање Сунчевог ветра може довести до појаве поларне светлости и на мањим географским ширинама. У таквим условима постоји могућност ометања или чак оштећења радио-комуникационих уређаја на Земљи и вештачким сателитима.

Током мирније активности на површини Сунца, ток честица познатих као соларни ветар довољан је да покрене аурору у поларним регионима. Током јаче короналне експлозије, већи поремећај магнетног поља планете значи да се аурора може појавити у много ширем опсегу.

Такозвана канибал експлозија короне јурила је ка Земљи крајем марта, изазивајући ауроре у Канади, северном делу Сједињених Држава и Новом Зеланду, известио је Спаце.цом. Ова експлозија могла би да изазове мању геомагнетну олују 14. априла, што значи да би могло бити мањих утицаја на сателитске везе и слабих флуктуација у електроенергетској мрежи, наводи Спаце Веатхер.

Аурора може постати видљива на нижим географским ширинама од уобичајених. Сунце је тренутно у соларном циклусу 25, откако су почела формална посматрања 1755. године. Број Сунчевих пега током овог циклуса је у порасту и очекује се да ће достићи врхунац 2025. године, што значи више могућности за соларне олује – и ауроре.

У недељу (10. априла) примећене су и јаке геомагнетне олује. Али, према Центру за анализу података о соларним утицајима, није примећена ниједна друга експлозија на Сунцу усмерена на Земљу у последња 24 сата, осим онога што је избацила пега АР2987.

БОНУС ВИДЕО - ГОДИНУ ДАНА ШЕТА ПО МАРСУ: Возило Презерванс истражује Црвену планету

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили