ДУГАЧАК ЈЕ 10 МЕТАРА: У Енглеској откривен фосил „морског змаја“ стар 180 милиона година (ВИДЕО)

Novosti online

10. 01. 2022. у 20:57

ФОСИЛ ихтиосауруса дугачак око 10 метара и стар 180 милиона година случајно је откривен у резервату природе Ратланд вотер код Лестера у Великој Британији.

ДУГАЧАК ЈЕ 10 МЕТАРА: У Енглеској откривен фосил „морског змаја“ стар 180 милиона година (ВИДЕО)

Принтскрин Јутјуб

Огромни морски гмизавци налик делфинима некада су пливали морима. Сада је у Великој Британији откривен скоро комплетан фосилизован скелет ихтиосауруса старог 180 милиона година дугачак 10 метара.

Фосил је највећи и најкомплетнији скелет ихтиосауруса ископан у Великој Британији. Пронађен је у природном резервату Ратланд вотер у близини Лестера.

Џо Дејвис један од радника који је обављао рутинске радове на уређењу резервата природе, каже да је фосил открио случајно.

-Знам да је много људи проведе цео живот тражећи овако нешто, а ја сам имао среће да сам наишао на тако важан проналазак - признаје радник.

Верује се да је у питању први фосил Темнодонтосаурус тригонодона који је пронађена у Великој Британији. Такви фосили су обично до сада откривани у Северној Америци и Немачкој.

Ихтиосаурус је био врхунски предатор. Ова врста је припадала групи за коју се претпоставља да је имала можда највеће очи од свих познатих кичмењака, око 20 центиметара у пречнику.

- То је заиста откриће без преседана и једно од највећих налаза у британској палеонтолошкој историји - каже Дин Ломакс са Универзитета у Манчестеру, који је водио ископавање фосила.

Мери Енинг је открила први фосил ихтиосауруса око 1811. године у Лајм Риџису у Дорсету. Два некомплетна и много мања ихтиосауруса пронађена су током изградње резервата природе Ратланд вотер 1970-их, али најновије откриће је први комплетан скелет.

Ихтиосауруси, који су били морски гмизавци, први пут су се појавили пре око 250 милиона и изумрли пре 90 милиона година. Њихова величина се кретала у распону од једног до више од 25 метара и по облику текла су највише подсећали на делфине.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)