НАПРАВЉЕНА КАМЕРА ВЕЛИЧИНЕ ЗРНА СОЛИ: Прави фотографије изузетно доброг квалитета

Novosti online

06. 12. 2021. у 12:36

НАУЧНИЦИ у Сједињеним Државама конструисали су сићушну камеру за коју тврде да је "величине зрна соли".

НАПРАВЉЕНА КАМЕРА ВЕЛИЧИНЕ ЗРНА СОЛИ: Прави фотографије изузетно доброг квалитета

Фото: Депоситпхотос

Нова камера може да произведе јасне слике у пуној боји, које су једнако добре као оне снимљене сочивима фотоапарата која су 500.000 пута већа, преноси Би-Би-Си.

Иако су научници и раније развијали мале камере, слике које су снимили биле су мутне и њихов квалитет није био нарочито добар.

Традиционално, камере се ослањају на одређени број закривљених стаклених или пластичних сочива да би слике биле јасне, што ограничава колико мале камере могу бити.

Међутим, ова камера користи другачију технологију, што омогућава да буде сићушна, а слике јасне.

Тајна нове камере је у томе што њена површина садржи 1,6 милиона "стубова" у облику цилиндара, од којих сваки користи вештачку интелигенцију и светло да претвори оно што детектује у слику.

Тим на Универзитету Принстон и Универзитету Вашингтон у САД који је развио уређај сада ради на додавању више функција самој камери, као што је давање могућности да детектује објекте.

Научници су заиста узбуђени због нове камере, јер сматрају да би она могла направити велику разлику у будућој технологији.

Камера би се могла користити да помогне лекарима да сниме боље слике људског тела, што би помогло у дијагностици и лечењу болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)