САД ПРАВЕ ПРИВАТНЕ СВЕМИРСКЕ СТАНИЦЕ: НАСА доделила три уговора вредна 415 милиона долара

П. З. С. / Спутњик интернешнел

03. 12. 2021. у 00:55

БАЈДЕНОВА администрација је потписала пословне уговоре вредне 415 милиона долара са три компаније за пројектовање нових свемирских станица и друге комерцијалне активности у ниској земљиној орбити (ЛЕО), објавила је НАСА у саопштењу за јавност.

САД ПРАВЕ ПРИВАТНЕ СВЕМИРСКЕ СТАНИЦЕ: НАСА доделила три уговора вредна 415 милиона долара

Фото: Депотзит

- НАСА је потписала споразуме са три америчке компаније за развој дизајна свемирских станица и других комерцијалних одредишта у свемиру - наводи се у саопштењу у четвртак. Споразуми су део напора агенције да омогући снажну комерцијалну економију у ниској орбити Земље (ЛЕО), коју ће предводити Американци.

НАСА је саопштила да је укупна вредност за сва три финансирана споразума о свемирском закону 415,6 милиона долара. Компаније које су добиле уговоре су Блу Ориџин (Blue Origin) из Кента, Вашингтон - 130 милиона долара; Наноракс (Nanoracks) из Хјустона - 160 милиона долара и Нортроп Груман Системс Корпорација (Northrop Grumman Systems Corporation) из Далеса, Вирџинија, - 125,6 милиона долара, додала је свемирска агенција.

- На основу успешних иницијатива за партнерство са приватном индустријом за испоруку терета, а сада и слање наших, Насиних астронаута на Међународну свемирску станицу, НАСА поново креће ка комерцијализацији свемирских активности - рекао је НАСА администратор Бил Нелсон у саопштењу.

НАСА настоји да одржи непрекидно присуство САД у ЛЕО преласком са Међународне свемирске станице на друге платформе. Уговори ће стимулисати амерички приватни сектор за развој комерцијалних, независних свемирских станица за клијенте из владе и приватног сектора - наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу