РЕВОЛУЦИЈА У ИСТРАЖИВАЊУ НОВИХ ЛЕКОВА: Научници успели да одрже у животу комадић људског мозга

Новости онлине

01. 12. 2021. у 22:50

ГРУПА научника под вођством Еме Луиз Лаут са Универзитета у Копенхагену одржала је у животу, у такозваној петријевој шољи, комадић људског мозга дужине једног центиметра.

РЕВОЛУЦИЈА У ИСТРАЖИВАЊУ НОВИХ ЛЕКОВА: Научници успели да одрже у животу комадић људског мозга

Фото: Профимедиа

Ово је први пут да је такав подухват некоме успео, а део је револуционарне студије која ће помоћи у проналажењу нових лекова и третмана за смртоносне болести.

Група научника је из пацијентовог кортекса извукла комад можданог ткива и брзо започела нови процес како би осигурала његово преживљавање.

Тим је прво охладио ткиво, одржавајући му проток кисеоника како би ћелије остале живе, а затим ставио мали комадић у мешавину јона и минерала - истих састојака који се налазе у церебралној спиналној течности, пише Дејли мејл.

Лаутова је у саопштењу објаснила да су она и њен тим успели да одрже мождано ткиво у животу 12 сати, што је омогућило спровођење студије и огледа који су до сада били могући само на животињама.

- Да позајмимо аналогију других истраживача: студије на ћелијама миша у поређењу са истраживањима на људима су попут гледања у нокију 3310 док покушавате да поправите ајфон - рекла је она и додала: "Имају исте основне функције, али људски мозак је сложенији".

- Знамо да постоје разлике у врстама ћелија и експресији одређених рецептора, па је због тога могућност директног тестирања на људском ткиву јединствена прилика - додала је Лаутова.

Претходна студија усредсредила се на везе између неурона људи и неурона мишева које су појачане допамином, а показала је да "неуротрансмитер повезан с наградом", односно, допамином, јача везе између неурона у људском мозгу.

Сазнање о томе могло би, према Лаутовој, да доведе до нових могућности лечења и рехабилитације након можданог удара или других врста акутног оштећења мозга, где се код пацијената губе везе између можданих ћелија.

Међутим, постављају се многа питања у вези са резањем живог људског можданог ткива, премда Лаутова тврди да "оно" не осећа бол.

- Свака емоција или мисао мора да прође кроз многе делове мозга - напоменула је она.

- Део на којем радимо је величине најудаљенијег дела вашег палца и више није повезан с другим подручјима мозга. Разумем зашто се људи питају имају ли неурони у петријевој шољи памћење, али то једноставно није могуће - закључила је она.

Група истраживача тренутно ради на методи која може да одржи мале комадиће мозга у животу до десет дана.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ЛУКСУЗАН, АЛИ НЕ ПРЕТЕНЦИОЗАН ХОТЕЛ: Јако леп, уредан хотел који одише миром, чека вас у Хадаби, једном од центара Шарм Ел Шеика