У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ОТКРИЛИ ОСТАТКЕ ИЗ РИМСКОГ ПЕРИОДА: Археолози пронашли мозаик епске борбе из Хомерове Илијаде

Novosti online

26. 11. 2021. у 15:19

Римски мозаик, јединствен у Великој Британији, који приказује једну од најпознатијих битака Тројанског рата откривен је пошто су археолози спровели истраживања на локацији римске виле.

У ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ ОТКРИЛИ ОСТАТКЕ ИЗ РИМСКОГ ПЕРИОДА: Археолози пронашли мозаик епске борбе из Хомерове Илијаде

Фото Музеј Крајине

Уметничко дело откривено је током ископавања сложеног комплекса вила састављеног од мноштва структура и других грађевина, које датирају из трећег или четвртог века нове ере, објавило је друштво Историја Енглеске. Налаз је толико редак и важан да је локација службено заштићена као споменик.

Мозаик приказује сцену из Хомерове Илијаде, епску борбу Ахила и тројанског јунака Хектора. То је један од ретких таквих мозаика у Европи. У комплексу је вероватно живела богата особа из касног римског периода.

Данкан Вилсон, извршни директор друштва описао је проналазак као "изванредан", а локацију у Рутланду, открио је Џим Ирвин, чији је отац Брајан Нејлор власник земљишта. Ирвин је тада обавестио власти, што је довело до ископавања.

Археолози су открили остатке мозаика, димензија 11 са готово седам метара. Мозаик је јединствен у Уједињеном Краљевству по томе што приказује два античка хероја Ахила и Хектора, и њихову битку која је завршила Хекторовом смрћу.

Археолог Џон Томас рекао је да је то најузбудљивије откриће римског мозаика у Великој Британији у протеклих сто година и врло добро очуван пример виле у целости. Додао је да је особа која је наручила уметничко дело очито имала знање о класицима и новца да наручи такав рад.

Оштећења од пожара и пукотине у мозаику, сугеришу на каснију поновну употребу локације пошто је престала да се користи као вила.

Људски остаци такође су откривени у рушевинама које су прекривале мозаик и сматра се да су сахрањени пошто зграда више није била коришћена. Старост људских остатака, млађих од мозаика, тренутно није позната, али археолози претпостављају да је у касноримско или раносредњевековно доба вила променила намену.

Доказе прикупљене с локације анализираће највећи британски стручњак за истраживање мозаика, Дејвид Нил.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)