ДА ЛИ ЈЕ ЖИВОТ НАСТАО ПРВО НА МАРСУ? Научници истражују могућност да је живот пренет са Црвене планете на Земљу

Novosti online

07. 11. 2021. у 16:39

НЕКИ научници верују да је живот, уместо на Земљи, заправо почео на Марсу, а надају се да ће на узорцима материјала са те планете пронаћи остатке ДНК који би потврдили њихову теорију.

ДА ЛИ ЈЕ ЖИВОТ НАСТАО ПРВО НА МАРСУ? Научници истражују могућност да је живот пренет са Црвене планете на Земљу

Фото: ЕПА

Заговорници панспермије, хипотезе да живот постоји у целом универзуму, кажу да је њихова теорија заснована на проучавању две планете – Земље и Марса. Иако нико са сигурношћу не зна где је и како тачно почео живот, о теоријама се може расправљати на основу онога што до сада знамо о животу на Земљи кроз фосилне и угљеничне записе.

Истраживачи тврде да Марс и Земља, у поређењу са другим планетама нашег Сунчевог система, деле неке јединствене квалитете – штавише, Марс је, кажу, у много чему "мања, старија Земља" која је претходно "сагоревала" своје природне ресурсе и електромагнетно језгро, пренео је Јутарњи лист.

Како пише "Popular Mechanics", научници проучавају геномику (област биологије са фокусом на структуру, функцију, еволуцију, мапирање и уређивање генома) као начин да се екстраполира порекло живота. Редослед којим су, на пример, формиране РНК и ДНК, може се упоредити са десетинама метеорита на Марсу за које се зна да су током времена погодили Земљу.

Претпоставка је да заправо постоји универзални заједнички предак, што значи да су све остале ћелије које данас имамо на Земљи настале из једне ћелије. И да ли би последњи универзални заједнички предак могао бити из генетског материјала који је дошао управо са Марса?

Претпоставка је да постоји универзални заједнички предак, што значи да су сви остали које данас имамо на Земљи потекли из једне ћелије. И да ли би последњи универзални заједнички предак могао бити из генетског материјала који је дошао управо са Марса?

rs.sputniknews.com

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)