БИЋЕ У ФОКУСУ НАСИНИХ ИСТРАЖИВАЊА: Астероид који иде ка Земљи могао би све да нас учини милијардерима

Новости онлајн

08. 08. 2021. у 13:35

НАСА покреће мисију у којој ће проучавати астероид за који се верује да садржи толико драгоцених метала да би сви на Земљи били милијардери. Богатство које "носи“ то небеско тело процењује се на око 10.000 билијарди долара.

БИЋЕ У ФОКУСУ НАСИНИХ ИСТРАЖИВАЊА: Астероид који иде ка Земљи могао би све да нас учини милијардерима

Фото: Printskrin Youtube

Откривен у марту 1852. године, 16 Психеја (Псyцхе 16), стена је широка 200 километара. Век и по након открића, астероид ће бити у фокусу Насиног пројекта, чији почетак се очекује у августу 2022. године.

Летелица Америчке агенције за истраживање свемира на дестинацију би требало да стигне четири године касније, почетком 2026. године.

То ће бити прво истраживање метала уместо камена и леда, што је уобичајена пракса код мисија на небеска тела.

- За разлику од већине других астероида који су камена или ледена тела, научници мисле да се (метални) астероид 16 Психеја типа М састоји углавном од гвожђа и никла сличних оним који се налазе на Земљи - наводи Наса.

Астероид се налази између Марса и Јупитера. Верује се да је део протопланете уништене бројним сударима са другим телима при формирању Сунчевог система.

Циљ разрешење мистерије порекла астероида 16 Психеја

Тим у Калифорнији је израдио температурну мапу која ће помоћи Насиним стручњацима да разумеју боље својства површинског дела астероида. Инфрацрвени снимци небеских тела обично пружају само фрагмент података еквивалентних једном пикселу, али истраживачи се надају резолуцији од 50 пиксела.

- Налази су огроман корак ка разрешењу мистерије порекла овог необичног објекта за који су неки мислили да је комад језгра протопланете која није имала среће - навели су истраживачи задужени за недавне студије.

Открили су да површину астероида најмање 30 одсто чини метал, а и површинске стене садрже ситније комаде метала.

На основу снимака направљених телескопом Хабл процењује се да вредност драгоцених метала на астероиду креће око 10.000 билијарди долара.

(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)