ПРЕМЕШТЕН БРОД ФАРАОНА КЕОПСА: Погребна барка стара 4600 година пребачена у нови Велики египатски музеј (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

07. 08. 2021. у 21:59

ЕГИПАТСКЕ власти пренеле су брод фараона Кеопса, стар 4600 година у музеј који ће ускоро бити отворен.

ПРЕМЕШТЕН БРОД ФАРАОНА КЕОПСА: Погребна барка стара 4600 година пребачена у нови Велики египатски музеј (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Твитер/@Pastpreservers

Како је данас саопштило министарство антиквитета, такозвани бродови сунца полагани су у одаје поред погребних јер се веровало да ће њима душа покојника отићи у загробни живот.

Кеопсова или Велика пирамида, највећа је од три пирамиде у Гизи и у њој је Кеопс, познат и као Куфу, сахрањен 2566. године п.н.е.

- Након што је прешао Гизу на паметном возилу, први брод краља Кеопса, откривен 1954. године на јужном краку Велике пирамиде завршио је своје дуго путовање до Великог египатског музеја - навело је министарство у саопштењу.

Министарство наводи да је Кепсов брод дуг 42 метра и тежак 20 тона и да је "највећи и најстарији органски атефакт направљен од дрвета у историји човечанства".

Његово путовање уз помоћ специјалног возила на даљинко управљање које је донето из Белгије почело је у петак увече и трајало је 10 сати, пренела је државна агенција МЕНА.

Египат планира да отвори Велики египатски музеј на платоу Гизе, на коме се налазе чувене пирамиде, и у њему изложи највредније антиквитете.

Брод сунда прешао је 7,5 километара до музеја неоштећен и биће једна од звезди поставке новог музеја. Брод је до сада био изложен у музеју на платоу Гизе.

Египатске власти наводе да ће Велики египатски музеј, који се гради већ 17 година, садржати више од 100.000 предмета. Египат се нада да ће недавна археолошка открића привући туристе и оживети индустрију.

У априлу, власти су пребациле у грандиозној церемонији мумифициране остатке 22 египатска фараона из Египатског музеја у Каиру у Национални музеј египатске цивилизације на другом крају града.

Египатски председник Абдел Фатах ал Сиси дочекао је ковчеге са мумијама, међу којима су били и остаци Рамзеса ИИ и краљице Хатшепсут у пажљиво кореографисаном телевизијском преносу, пише Дејли мејл.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)