МОРАМО БИТИ ОТПОРНИЈИ НА СУШЕ: Подаци о учесталости "жедних" година и деградацији земљишта у нашој земљи

З. РАЈИЋ

27. 05. 2024. у 06:45

АЛАРМАНТНИ подаци о учесталости сушних година и ризику од деградације земљишта у нашој земљи били су повод за округли сто "Ка Србији отпорној на суше", који је одржан у Еколошком центру "Радуловачки" у Сремским Карловцима, у организацији Центра за екологију и одрживи развој из Суботице.

МОРАМО БИТИ ОТПОРНИЈИ НА СУШЕ: Подаци о учесталости жедних година и деградацији земљишта у нашој земљи

фото Золтан Варга

Директорка ЦЕКОР Наташа Ђерег предочила је да је у Србији у периоду од 2011. до 2020. године учесталост година са сушама била чак 50 одсто, пет пута већа него у раздобљу од 1961. до 1990. године.

- Промена у режиму падавина, пораст температуре и последична суша доводе до фактора ризика за деградацију земљишта. Према подацима Министарства за заштиту животне средине, од 2001. до 2021. године 29 одсто територије наше земље било је под умереним ризиком, а 28 одсто под високим ризиком од деградације земљишта, од чега чак 14 процената под веома високим и екстремно високим ризиком - изнела је Ђерегова.

На скупу је речено да се земљиште деградира услед тога што је количина падавина мања од могућег испаравања на неком подручју, као и због ерозије, коју најбоље спречавају шуме, али их нема довољно.

- Са 7,97 одсто територије под шумама, Војводина је једна од најмање пошумљених регија у Европи. Од ње мање шума имају само Исланд и Малта - навео је Дејан Максимовић, активиста Еколошког центра "Станиште" из Вршца.

Фонд за штете и осигурање усева

ЦИЉ округлог стола био је да се укаже на потребу ублажавања климатских промена и деградацију земљишта, али и на спремност за реаговање у случају суше као елементарне непогоде.

- Неопходно је основати Фонд за штете од климатских промена, али и едуковати пољопривреднике да много више него досад осигуравају своје усеве - истакао је Ђурђевац.

Уз представнике Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, "Војводинашума", "Вода Војводине" и Друштва за заштиту животне средине "Окањ" из Елемира, учесник округлог стола био је и председник Еколошког покрета Врбаса Ратко Ђурђевац.

- Без законских подстицаја конверзије пољопривредног у шумско земљиште и без системског враћања узурпираног земљишта крај путева, не могу се очекивати резултати у подизању зелених заштитних појасева, без којих ће се наставити ерозија и исушивање ораница - рекао је Ђурђевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ДРАМА У ЗАБАВНОМ ПАРКУ: Људи заглављени висе наглавачке са 30 метара, посетиоци нису могли да гледају ужас (ВИДЕО)

ВАТРОГАСЦИ су спасили 28 људи који су остали заглављени висећи 30 метара наглавачке током вожње у забавном парку у Орегону у Сједињеним Америчким Државама.

15. 06. 2024. у 10:44

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - Били смо спремни да интервенишемо

ДРАМА НА НЕБУ: Сусрет шведског борбеног авиона и руског СУ-24 - "Били смо спремни да интервенишемо"

РУСКИ војни авион јуче је накратко нарушио ваздушни простор Шведске источно од балтичког острва Готланд, након чега су га пресрели шведски борбени авиони, саопштиле су данас оружане снаге те нордијске земље.

15. 06. 2024. у 12:42

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

ХРВАТСКА БРУЈИ О КОНОБАРУ ИЗ НИША: Нашли су га - добио је паре

"УВЕК гледам све с позитивне стране, па тако и посао који радим. Осмех је мој мото. Научио сам да је све у животу онако како ти то сагледаш, ако се жалиш и стално си незадовољан, такав ти је и цео живот."

13. 06. 2024. у 21:30

Коментари (0)

ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Турци упали  на тренинг Србије пред први меч орлова на ЕУРО 2024 (ВИДЕО)